Home
Radio's
  Waldorp
    Insulinde
    46A
    502
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Superheterodyne ontvanger
Ondiep staand meubeltje, gefineerd met notenfineer. De voorzijde is versierd met een glazen plaat, waarin een wereldbol en 4 zwaluwen getst zijn. Deze glasplaat kan van bovenaf worden verlicht door een 220 V, 15 W lampje. Het lampje is aan en uit te zetten door middel van een schakelaar aan de zijkant van het toestel.
De glazen stationsschaal is royaal uitgevoerd en wordt aan de bovenkant door een schaallampje verlicht en aan de onderkant door de verlichting van de glasplaat. De aanwijzer is van metaal. 
In de zijkanten van het toestel is een aantal bedieningsknoppen aangebracht. Aan de rechterzijde de afstemknop en de golflengteschakelaar (L, M, K). In de linker zijwand zijn toonregeling, aan/uit/volume en de schakelaar voor de verlichting van de glasplaat aangebracht. Aan de achterzijde zitten aansluitingen voor antenne en aarde.
De 46A is onderdeel van de "Diamant"-serie (waarin ook toestellen zoals de 46B "Kristal" en de "Robijn" verschenen). Ontvangstbereik: korte golf (16,5-51 meter), middengolf (200-575 meter) en lange golf (750-1910 meter). Het toestel speelt op wissel- en gelijkstroom, 125 en 220 volt.
In de vormgeving van de radio is de optimistische instelling van kort na de Tweede Wereldoorlog terug te vinden. De zwaluwen en de wereldbol symboliseren de vrede en de hoop. De naoorlogse schaarste is te zien aan de gebruikte materialen. Het hout van sommige onderdelen van de kast komt van hergebruikte kisten en kratten. Soms zijn de gestempelde opdrukken daarvan nog zichtbaar.
Het eerste model verscheen in 1946. Dit model wijkt op een aantal punten af van het bovenstaande model uit 1947: de glasplaat toont een wereldbol, drie zwaluwen en een klein half maantje, de kast heeft afgeschuinde hoeken aan de onderzijde, de zijpanelen zijn afgerond aan de bovenzijde en er zit een houten randje rondom het luidsprekerdoek. Boven de glasplaat is een rond Waldorp medaillon aangebracht. De luidspreker heeft een diameter van 17 cm.
Het model uit 1947 heeft een glasplaat met vier zwaluwen, ronde hoeken aan de onderzijde en rechte zijpanelen aan de bovenkant. Het medaillon is vervangen door de naam "Waldorp" boven de stationsschaal. De stationsschaal zelf heeft een messing rand rondom en de luidspreker is groter (19 cm). De oorspronkelijke prijs was f 370,-
De radio wordt door zijn vorm ook wel "Tulp" genoemd. De kast werd in 2010 gerestaureerd door meubelrestaurateur Ruben Spelbos, Utrecht.
Een reparatieverslag is hier te lezen.

De 46A uit 1946 uit de verzameling van John Hupse

Gegevens Buizen  
Serienummer: 3432
Philips chassisnummer: 87962
Philips licentienummer: B05597
Afmetingen  (bhd): 54 81 24 cm
Bouwjaar: 1947
Aangeschaft in: 2010
Voltages: 125, 220 V ~ en =
   
   

Klik op een buis voor meer informatie

Schema

 

 

Wat werd er in 1947 uitgezonden?

 

Luister naar "Midnight Song" door het AVRO-dansorkest "The Skymasters" o.l.v. Pi Scheffer, opgenomen in 1947.

Achterzijde
Het kleine, bij Philips gemaakte chassis (gelijk aan dat van een 209U) is uitgevoerd met slechts 4 buizen, de "four-tube" schakeling uit 1941. Waldorp voegde nog een toonregeling toe; deze is rechts zichtbaar. Om het lampje voor de verlichting van de glasplaat aan de voorzijde te sparen is een tweede (ballast)lampje opgenomen in het verlichtingscircuit. Dit lampje staat rechts naast het chassis en is zwart geverfd. Links zit een aparte antenne-ingang en een aardbus. De antennestekker schakelt bij insteken de ingebouwde plaatantenne uit.
De Philips 9696-05 luidspreker (19 cm, 5 ohm) met klankverstrooier is onderaan zichtbaar. In vroegere modellen zit de kleinere 17 cm Philips 9678 luidspreker.
Stationsschaal
Rond de stationschaal is bij deze versie een messing rand aangebracht. De schaal wordt van bovenaf verlicht. Aan de onderrand is een viertal olifantjes die het Waldorp logo en een howdah dragen afgebeeld; (een howdah is draagstoel met afdak waarin mensen vervoerd kunnen worden) in het midden de tekst "Waldorp Diamant Serie".
De Waldorp 46A 's avonds
Verlichtingslampje Detail
Voor de verlichting van de glazen schaal is een Philips lampje 200 V, 15 W met bajonetfitting aanwezig. Een van de 4 olifantjes aan de onderzijde van de schaal

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 07 juni 2019