Reparatieverslag

 

Algemene indruk 

    De radio ziet er vuil en stoffig uit, heeft wat waterschade en wat kleine houtwormgaatjes in de voet. Aan de linkerzijde ontbreekt een deel van de voet. Het fineer is hier en daar gescheurd en de kast kiert op een paar plaatsen.

    De voorplaat waarop de luidspreker met klankverstrooier zit is kromgetrokken en de klankverstrooier heeft daardoor aan de bovenzijde een kier. Ook zit een aantal laagjes triplex niet meer op elkaar.

    Het luidsprekerdoek is smerig en heeft wat slijtschade aan de randen.

    De achterwanden zijn kromgetrokken.

    De glasplaat heeft aan de onderzijde, op de plaats waar de steun zit, wat glasschade. Dit valt weg achter de messing steun, maar deze schade moet wel worden gerepareerd, omdat de plaat nu slecht wordt ondersteund en moeilijk kan worden vastgezet.

    De metalen plaat achter de stationsschaal is roestig en de stationsschaal zelf is smerig. Rond de schaal zitten messing lijsten, deze zijn bruin geworden.

    Het chassis ziet er stoffig maar ongerept uit. De elco (2 x 50 μF) is verdroogd, de schaalkoordjes zijn gebroken, de ratelcondensator toont een verdachte scheur, het schaallampje is stuk en de UBL21 heeft geen gloeidraad meer. 

Reparatie 

    De radio wordt helemaal uit elkaar genomen en de kast gaat naar meubelrestaurateur Ruben Spelbos in Utrecht. Deze maakt de kast schoon, verwijdert de lak en brengt de kast weer op kleur. De voet wordt vrijwel onzichtbaar aangeheeld (zie hieronder), kieren worden gelijmd, fineer wordt op een paar plaatsen opnieuw gelijmd of vervangen. De kast wordt daarna in de was gezet.

    De klankverstrooier met houtlijm  weer vastgezet op de voorplaat, het triplex verlijmd. De voorplaat is daardoor al weer vrijwel recht.

    Het luidsprekerdoek van een andere 46A gebruikt en schoongemaakt. De verschoten diagonale strepen met potlood iets aangezet om het doek wat contrastrijker te maken.

    Achterwanden nat gemaakt en weer laten drogen onder druk. Hier en daar met houtlijm gelijmd.

    De glasplaat aan de onderzijde gerepareerd met giethars (zie hierboven).

    De metalen plaat achter de schaal schoongemaakt en opnieuw bruin gespoten. De schaal zelf schoongemaakt en de messing lijsten en de messing steun voor de glasplaat met Commandant 4 opgepoetst en van een dun laagje blanke lak voorzien.

    Het chassis van stof ontdaan, samen met John Hupse de elco vervangen en de schaalkoordjes opnieuw gelegd. Schaallampje vervangen, UBL21 vervangen en koppel- en ratelcondensator preventief onzichtbaar vervangen. Het chassis speelt na deze ingrepen weer prima.

    Radio weer opgebouwd.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019