Home
Radio's
  Waldorp
    Waldorp radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Op 7 augustus 1915 wordt in den Haag de N.V. Nederlandsche Instrumentenfabriek Waldorp opgericht; volgens de akte van oprichting is het de voortzetting van de activiteiten van F. Onland (N.V. Instrumentenfabriek F. Onland van den Kastele en Co.). Aangenomen mag worden dat de naam van de nieuwe onderneming is afgeleid van het toenmalige vestigingsadres (Waldorpstraat 278 in Den Haag).

Aanvankelijk houdt het bedrijf zich uitsluitend bezig met de vervaardiging en verkoop van instrumenten, maar vanaf ongeveer 1923 worden ook radiotoestellen en onderdelen geproduceerd. Deze laatste activiteit wordt op 5 december 1930 in een speciaal bedrijf ondergebracht: de N.V. Waldorp Radio.

R. van Romunde is de eerste directeur; in 1940 treedt R. Friedheim toe als tweede directeur.
Radio Nieuws, 1 januari 1923 Het Volk, 15 februari 1930

Eind jaren '20, begin jaren '30 maakt Waldorp radio's voor Larsen de Breij (Crystalphone) en de Haagsche Radio Onderneming HARO (Harophone). Eind 1929 introduceert Waldorp het Blok Systeem (voedingsblok, hoogfrequentblok en lampenblok). Samen met een LF tranformator en twee afstemcondensatoren kan dan een compleet radiotoestel worden gebouwd. In 1931 maakt Waldorp radio's met het merk Magnavox en in datzelfde jaar ontwerpt en verkoopt Waldorp Radio ook radiotoestellen met de eigen merknaam Waldorp en wordt de onderneming ťťn van de belangrijkste radioproducenten in ons land. Te oordelen naar het aantal in 1943 ingeleverde radio's is Waldorp het vierde Nederlandse merk (met een aandeel van 3%), na Philips (48%), Erres (7%) en NSF (3,5%).

Vanaf 1937 zijn de Waldorp-toestellen niet meer gebaseerd op eigen ontwerpen, maar op een Philips-chassis, echter wel gebouwd in een eigen Waldorp-kast. Tot en met 1942 brengt Waldorp meer dan 150 verschillende types op de markt.

Na WOII begeeft Waldorp Radio zich ook op het terrein van andere producten, zoals kachels, strijkijzers en stofzuigers. In 1947 wordt deze uitbreiding van de activiteiten in het Handelsregister ingeschreven. In 1950 voegt Waldorp formeel de handelsnaam "Fridor" toe, maar al vanaf 1949, wordt de merknaam Fridor of Waldorp-Fridor voor de geproduceerde radiotoestellen gebruikt. Wellicht is er een relatie tussen de naam Fridor en de eerder genoemde R. Friedheim, een Rijksduitser, die in 1948 de Nederlandse nationaliteit wordt verleend.

In 1951 wordt de naam N.V. Waldorp Radio gewijzigd in "N.V. Fridor Fabrieken". Zeer waarschijnlijk is dit het gevolg van verkoop of overdracht van de aandelen in het bedrijf. De geproduceerde radiotoestellen dragen dan uitsluitend nog de merknaam Fridor.

Het oorspronkelijke moederbedrijf, de  N.V. Nederlandsche Instrumentenfabriek Waldorp, komt een paar jaar later in financiŽle problemen en begin 1954 spreekt de arrondissementsrechtbank in Den Haag het faillissement uit. De N.V. Fridor Fabrieken kan het hoofd dan nog wel boven water houden en richt medio 1954 een speciale verkoopmaatschappij op, de N.V. Fridor Verkoopmaatschappij. De activiteiten richten zich in brede zin op de handel in elektrische en mechanische apparaten. De zaken ontwikkelen zich evenwel niet zoals gewenst en in 1957 wordt ook het faillissement van de Fridor Fabrieken uitgesproken, waarmee tevens het lot bezegeld is van de Fridor Verkoopmaatschappij.

De gefailleerde onderneming en de handelsnaam worden overgedragen aan de AustraliŽr William Ross Wright, die in 1958 de Fridor Handelmaatschappij N.V. opricht, met als doel het "aan- en verkopen, alsmede het importeren en exporteren van electrische en mechanische apparaten". Deze onderneming is zeker nog in 1968 actief, want in dat jaar wordt nog een nieuwe procuratiehouder ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel in Den Haag.

Met dank aan Gidi Verheijen voor een deel van de tekst, gebaseerd op uitgebreid onderzoek in het Handelsregister van de KvK Den Haag.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016