Home
Radio's
  Weco
    Standaard
    Luxe
    Duo 5014
    Melodie 5009
    Charmeur
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Vierlamps tweekringsontvanger voor wisselstroom
Met rodebruine lak op kleur gebrachte beukenhouten kast met arbolieten front, zij- en bovenpanelen. De beide schaaltjes worden door fietslampjes verlicht. De kast was gammel en had verstekproblemen. Meubelrestaurateur Ruben Spelbos, Utrecht, restaureerde het geheel. De kast is weer stevig en de verstekken sluiten weer perfect.
De knoppen onder de schaaltjes zijn voor de primaire en secondaire afstemming. De kleine knop in het midden is de golflengteschakelaar (lange golf/middengolf). De pijlknop wordt gebruikt voor de terugkoppeling. In de rechter zijkant is een volumeknop aangebracht; in de linker zijkant bevinden zich een drietal aansluitpunten voor antenne en aarde. Aan de achterzijde zijn aansluitbussen voor een luidspreker, een grammofoon en een aardbus aanwezig.
Bij het toestel werd ook een elektrodynamische luidspreker geleverd, type 5085. De prijs van deze luidspreker was f 125,-. De Helios dynamische luidspreker en het bekrachtigingssyteem konden ook los worden gekocht en in een eigen kast worden ingebouwd.
De radio werd ook als bouwdoos geleverd.
De oorspronkelijke prijs van de radio was f 195,-.
Hiernaast het Weco wisselstroomtoestel Luxe boven op de Weco 5085 elektrodynamische luidspreker uit 1929.
Gegevens Buizen  
Serienummer: 330 (op het spoelblok)
Afmetingen (h×b×d): 24 × 44 × 29 cm
Bouwjaar: 1929
Aangeschaft in: 2010
Voltage: 220 V
   

Klik op een buis voor meer informatie

Vervangend schema

Wat werd er in 1929 uitgezonden?

 

Luister naar "Goin' To Get 'Cha" door Fess Williams and his Royal Flush Orchestra, opgenomen in december 1929.

Achteraanzicht
Rechts is de transformator zichtbaar. Er waren twee types: de Triplo A voor de Philipslampen C143, F215 en D143 en de Triplo AE voor Philips buizen uit de 4 volt "E"-serie. In het schema wordt deze transformator "Triplo Combinatie" genoemd (gloeistroom, hoogspanning en smoorspoel)
Achterzijde met achterschot
Het achterschot werd nagemaakt aan de hand van een voorbeeld uit het Radio Museum van Frans Driessens
Bovenzijde chassis
De drie hoofdonderdelen zijn hier duidelijk zichtbaar. Het paars-rode spoelblok is van een zinkachtig metaal gemaakt
De binnenzijde van het spoelblok, vanuit twee hoeken gefotografeerd. De primaire (toroïde) afstemspoelen zitten links; rechts is de secondaire
spoel zichtbaar
en de terugkoppelspoel. Een tussenschotje zorgt dat de beide spoelen elkaar niet kunnen zien. Op dit schotje zit ook de golflengteschakelaar gemonteerd.
De onderzijde van het chassis
Onderin is het condensatorblok zichtbaar (het grootste blok bevat condensatoren van 4 en 8 uF), daarboven zit de lf transformator.
Onderzijde van het spoelblok met ingekraste parafen van maker en tester. Serienummer: 330, datum: 27 december 1929

In een Belgische Biedermann catalogus wordt het toestel getoond, samen met een elektrodynamische luidspreker. De radio wordt daarin aangeduid met het Biedermann catalogusnummer 5013.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 14 juni 2019