Home
Radio's
  Zelfbouw/Onbekend
    Crystal receiver with coil
    Koomans ontvanger
    Engelse zelfbouwradio
    Belgische superheterodyne
    Varadyne
    Duitse Eenkringer
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Eenkringsontvanger
Na de oorlog waren in Duitsland veel radiobuizen niet meer beschikbaar. Er verschenen boekjes waarin schema's werden gepubliceerd gebaseerd op de nog wel verkrijgbare militaire RV12P2000 buisjes. Die buisjes werden ook ingezet als vervangers voor bijvoorbeeld de VCL1 uit de Volksempfänger (zie afbeeldingen hiernaast), en voor het maken van "Notradios", maar ook voor het bouwen van miniatuurradio's, zoals deze.
Dit zeer compact gebouwde miniatuurradiootje in bakelieten kast is waarschijnlijk gemaakt in Duitsland, rond 1946. Het ontvangertje is uitgerust met 2 RV12P2000 buisjes en een seleengelijkrichter. Het zeer zorgvuldige chassisontwerp en de minutieuze afwerking suggereren dat het toestelletje geheel met de hand is gemaakt.
Rondom een vrij zware luidspreker, waarvan de rand aan de onder- en bovenzijde op maat moest worden gezaagd om hem in de kleine behuizing te laten passen, is een chassisplaat aangebracht, waarop de rest van de componenten is bevestigd. Met veel passen en meten is dat maar net gelukt.
De drie elco's in het toestelletje moesten worden vervangen, omdat ze lek en/of capaciteitsloos waren geworden. Dat kon onzichtbaar in de originele behuizing.
Gegevens Buizen
Serienummer: geen
Afmetingen (b×h×d): 15,7 × 13,4 × 9 cm
Voltage: 110 of 220 volt ~
Bouwjaar: ±1946
Aangeschaft in: 2015
Verkocht in: 2022
Gewicht: 1,8 kg
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd in 1946 uitgezonden?

 

Luister naar "Ich nenne alle Frauen Baby" door The Cherokees, met Hans Bardeleben (vo,g), Kuddel Richter (b), Wolfgang Dresen (acc), Jo Balk (p),  opgenomen in 1946

Achterzijde met achterwand
Op de bovenzijde van de bakelieten kast zijn twee metalen versieringen aangebracht
De achterzijde van het chassis
De compacte bouw is hier duidelijk zichtbaar: links de beide buishouders voor de twee RV12P2000 buisjes met daaronder de spoelbus. Onder en boven de luidsprekers zijn twee afvlakelco's aangebracht. Links de voedingstrafo en de luidsprekertrafo, met daartussen een seleencel. Onderaan een bordje met v.l.n.r. antenne, voeding en aarde.
Bovenzijde chassis
Om alles te laten passen is de luidspreker aan onder- en bovenkant op maat gezaagd. Hierdoor moet de conus opnieuw worden gemaakt. Rondom de luidspreker zijn alle componenten aangebracht. De voornaamste weerstanden en condensatoren bevinden zich rondom de conus, daaronder zitten de buishouders, de beide afvlakelco's, de voedingstransformator, een seleencel, een spoelbus en de luidsprekertransformator.
Onderzijde chassis
Bovenin zitten de afstem- en de terugkoppelcondensator, daaronder de luidsprekertrafo, een afvlakelco en de spoelbus
Rechterzijde chassis
Bovenin de beide buishouders en de spoelbus

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 06 september 2022