Home
Radio's
  Zelfbouw/Onbekend
    Crystal receiver with coil
    Koomans ontvanger
    Engelse zelfbouwradio
    Belgische superheterodyne
    Varadyne
    Duitse Eenkringer
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Glijspoel kristalontvanger
Mahoniehouten frame met onderin een glijspoel, gewikkeld om een ronde kartonnen huls. Een messing loper kan d.m.v. een grote knop over de spoel bewogen worden. Aan de bovenzijde zijn, behalve de aansluitingen voor een koptelefoon, een antenne en een aarde, een C.J. Arrigoni Mic-Met kristaldetector aangebracht, almede een spoelhouder voor een extra spoel, die het bereik op de lange golf vergroot. De ontvanger is bedraad met vierkant draad. Het gaat waarschijnlijk om een zelfbouwtoestel, dat gebruikt werd om de uitzendingen van station 5XX in Chelmsford te kunnen ontvangen. Dat station begon vanaf juni 1924 met regelmatige uitzendingen.
De C. & J. Arrigoni Mic-Met kristaldetector bestaat uit een veertje en kristal in een glazen behuizing met vernikkelde koperen fittingen. De positie van het veertje kan worden veranderd door te draaien aan het kleine knopje. Hiermee wordt d.m.v. een schroefdraad het veertje dichterbij of verder weg van het kristal bewogen. Zowel het kristal als het veertje kunnen uit de glazen behuizing worden verwijderd door het losdraaien van de grotere gekartelde moeren aan de beide uiteinden. De naam Mic-Met is afgeleid van het woord micrometrisch. De oorspronkelijke prijs van de detector was 6 shilling bij postorderbestelling.
Voor ontvangst op de middengolf en de lange golf.
Gegevens
Serienummer: geen
Afmetingen (bhd): 10,1  18,5 15 cm
Bouwjaar: 1924
Aangeschaft in: 2015
Gewicht:  kg

Schema

Wat werd in 1924 uitgezonden?

 

Luister naar "Just Like A Beautiful Story" door het Romaine Dance Orchestra, opgenomen op 19 november 1924

Bovenzijde Advertentie in "The Wireless Constructor", december 1924
Van links naar rechts: de C. & J. Arrigoni Mic-Met kristaldetector, de as van de loper van de glijspoel en de spoelhouder.  

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 18 augustus 2021