Home
Radio's
  Zelfbouw/Onbekend
    Crystal receiver with coil
    Koomans ontvanger
    Engelse zelfbouwradio
    Belgische superheterodyne
    Varadyne
    Duitse Eenkringer
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop
 

 
Koomans tweekrings rechtuitontvanger
Klassiek Hollands lessenaarmodel in eikenhouten kast met aan de onderzijde een compartiment met een scharnierend klepje, waarachter spoelen en andere benodigdheden kunnen worden weggeborgen. De ontvanger is gebouwd met vierkant draad. De afstemcondensatoren zijn van Undy, de LF transformatoren zijn van Lissen.
Bovenaan de antennebus, de vier buizen en de aardebus, daaronder een serie/parallel schakelaar, vier reostaten voor de gloeistroom van elke buis en een aan/uit schakelaar. Onder de reostaten bevinden zich de drie afstemspoelen, rechts daarvan aansluitpunten voor de verschillende spanningen. Geheel onderaan de knopen met fijnafstemming voor primaire en secondaire afstemming en de aansluitbussen voor koptelefoon en luidspreker.
Op de achterzijde van het toestel zat een typeplaatje van de wisselstroomontvanger "DH" uit 1930 van het bedrijf Die Haghe. Dat hoort uiteraard niet op het toestel.
Nicolaas Koomans (Delft, 18 december 1879 - 's-Gravenhage, 4 oktober 1945) was hoofdingenieur der Telegrafie en Telefonie en chef van het Radiolaboratorium der Rijkstelegraaf. Hij was radioamateur van het eerste uur. Zo was hij in 1916 bij de oprichting van de Nederlandsche Vereeniging voor Radio-Telegrafie (NVVR) lid van het hoofdbestuur. In de jaren daarop hield hij talloze lezingen en demonstraties voor deze vereniging en publiceerde hij veel artikelen in haar orgaan Radio-Nieuws. Voorts ontwierp hij een voor die tijd "gemakkelijk" schema van een door amateurs te bouwen drielamps-radio-ontvangtoestel dat bekend werd als het "Schema van Koomans". Een groot deel van de vroege Nederlandse amateur-ontvangers is gebaseerd op dit ontwerp, dat later nog werd uitgebreid tot vier-lamps schema. Een artikel uit 1926 beschrijft het toestel als volgt: "Bij dit schema wordt zowel de roosterkring als de plaatkring van de H.F.-lamp afgestemd met behulp van afstemcondensatoren, waardoor de neiging tot spontaan genereren verhoogd wordt.
Een hoofdvereiste is daarom bij ontvangst met een dergelijk toestel met H.F.-versterking de primaire spoel geheel buiten koppeling te houden, dus plat tegen de frontplaat aan te drukken en de aansluitingen van de draadverbindingen naar de spoelhouders zodanig te maken, dat er een tegenwerkende koppeling ontstaat, zodra men de primaire spoel enigszins koppelt met de secondaire spoel. Zo kan men de genereerneiging tegengaan, zonder verlies aan geluidssterkte".

Nicolaas Koomans

Gegevens Buizen   Schema  
Serienummer Geen
Afmetingen (hbd) 45 x 43,5 x 23 cm
Bouwjaar 1926
Aangeschaft in 2017
Klik op een buis voor meer informatie Klik op het schema om het te vergroten

Wat werd er in 1926 uitgezonden?

 

Luister naar "Always" door George Olsen & His Music, met zang van Fran Frey, Bob Rice en Edward Joyce, opgenomen in 1926

De binnenzijde van het toestel

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 29 januari 2020