Home
Radio's
  Sowjet-Unie
   Angstrem Micro
   Neywa 402
   RIP ARZ51
   Sarapoul Orljonok
   Zwezda 54
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Superheterodyne ontvanger
In rood-zwart marmereffect gespoten, metalen kast met goudkleurige en witte plastic ornamenten en een van spiegelglas gemaakte 3-kleurige afstemschaal. Links en rechts van de schaal zitten twee 1,5 W luidsprekers van het type 3GD-2. De royaal uitgevoerde glazen golflengteschaal en de rode ster worden door twee schaallampjes (6 volt, 0,28 A) verlicht. Rondom het front, aan de zijkanten en rond de voet is een witte plastic bies aangebracht. Onder de schaal zit de horizontaal bewegende golflengteschakelaar. De afstemknop zit op de as van deze schakelaar. Aan de achterzijde kunnen, behalve een antenne en een aarde, een extra luidspreker en een grammofoon worden aangesloten.

Na de dood van Stalin, op 5 maart 1953, wilde de Sovjet-Unie laten zien dat de repressieve periode voorbij was. Er werd een voorzichtig begin gemaakt met het ontwikkelen van betere consumentenartikelen. In de jaren daarvoor kreeg de productie van militaire goederen voorrang. De radio is een kopie van een Franse Excelsior 52. In 1952 was een groep Russische diplomaten in Parijs om te onderhandelen over de toekomstige status van Oostenrijk, toen nog bezet door de Russen. Bij die gelegenheid is een Excelsior 52 cadeau gedaan.
Er waren veel ontwerpproblemen. De metalen kast gaf hinderlijke resonanties in het hoorbare gebied (tussen 1000 en 3000 Hz), daarom werd de binnenzijde deels beplakt met vilt. Dit leidde weer tot hogere temperaturen binnen het toestel. Ook moesten voor de radio nieuwe luidsprekers worden ontwikkeld. De Russische luidsprekers van dat moment waren van slechte kwaliteit. De productie van miniatuurbuisjes was pas kort daarvoor opgestart; deze buisjes waren dus nog schaars en nog niet alle types waren voorradig. Daarom duikt ook een oudere radiobuis als de 6A7 op. Ook het te "Westerse" en tegelijk wat ordinaire ontwerp leidde tot enige tegenstand in de politieke top.
Toch werd de radio juist door zijn "bourgeois-kapitalistische" uiterlijk bij de consumenten een gewild apparaat. Het overige radioaanbod in die jaren was buitengewoon saai qua ontwerp. De radio wordt nog steeds druk verzameld. De "radio van de tweede klasse, Zwezda 54" (Ster 54) werd vanaf het midden van het jaar 1954 tot 1960 door twee fabrieken gemaakt: Мосприбор (Mospribor) uit Moskou en Коммунар (Kommunar) uit Charkow. Het op de achterwanden aangebrachte logo "ИШ" is een soort handelsmerk voor consumentenprodukten.
De eerste modellen werden met een vertikaal geplaatst chassis gemaakt; latere modellen met een horizontaal geplaatst chassis. De kast is gemaakt in de kleuren rood, bruin en groen.
De knoppen van links naar rechts: toonregeling in zes stappen (drie voor de grammofoon en drie voor het radiodeel), golflengteschakelaar en afstemming, aan/uit en volumeregeling.
Gegevens   Buizen
Serienummer: N-210849
Afmetingen (bhd): 53 32 18 cm
Bouwjaar: 1956
Aangeschaft in: 2013
Verkocht in: 2022
Seriegrootte: 674000 Klik op een buis voor meer informatie
Verbruik: 60 Watt
Gewicht: 15 kilo
Middenfrequentie: 465 kHz
Frequentiebereik: 150-4000 Hz Schema
Voltage: 110, 127 en 220 v ~
Golfbereiken: middengolf (187-577 meter), lange golf (732-2000 meter) en drie korte golf bereiken (24,8-76 meter, 24,8-31,6 meter en 41-49 meter). Gebruiksaanwijzing (Russisch)
Luidsprekers 2 x 3GD-4 (3,4 ohm)  

Wat werd er in 1956 uitgezonden?

 

Luister naar het volkslied van de USSR

Achterzijde
Achterzijde met verwijderde achterwand
Bovenzijde chassis
Onderzijde chassis

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 02 oktober 2022