Home
Radio's
  Sowjet-Unie
    Sowjet-Unie radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
In 1921 werd in de Sowjet-Unie het eerste krachtige radiostation in gebruik genomen. Het zond een paar uur per dag uit en bracht nieuws en propaganda onder de naam "De Gesproken Krant van het Russische Telegrafie Agentschap". In 1922 werkte dit station al met de sterkste zender ter wereld. In 1925 begon 's werelds eerste korte golf station met uitzendingen vanuit de hoofdstad Moskou.
Omdat radio's nog steeds erg duur waren en nog niet beschikbaar voor het gewone publiek, werden luidsprekers opgehangen op openbare plaatsen om de gesproken krant beschikbaar te maken voor het grote publiek.
Toen het gebruik van radio's toenam, deden de machthebbers er alles aan om hun invloed te blijven uitoefenen op alle ontwikkelingen op dat gebied. Buitenlandse uitzendingen werden vaak gestoord.
Russische arbeiders luisteren naar de radio, circa 1931
Consumentenartikelen kwamen in de voormalige Sovjet-Unie op de tweede plaats. Voorrang werd gegeven aan productie voor militaire toepassingen. Na de dood van Stalin, in 1953, werd een voorzichtig begin gemaakt met het maken van wat betere consumenten-artikelen. De centraal geleide planeconomie was niet echt op consumenten gericht; functionaliteit ging voor vormgeving. Over het algemeen waren de ontwerpen nogal saai of het waren schaamteloze kopieŽn van ontwerpen uit het Westen. Op radiogebied was dat het geval met de Zwezda 54: een kopie van de Franse Excelsior 52.
Ook was er nauwelijks sprake van concurrentie; radio's van hetzelfde "merk" werden vaak door meerdere fabrieken gemaakt.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 16 november 2017