Home
Radio's
  Larsen de Breij
   Crystalphone 4A
   Wisselstroomontvanger
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Vierlamps tweekringsontvanger voor wisselstroom
In zwart geverfde houten kast met deksel en bruin/zwart gemarmerde arbolieten front-, zij- en achterpanelen. Op het front is de tekst "Crystalphone Radio, Wilhelminastr. 36, Breda, Tel. 1369" aangebracht. Het toestel is dus gemaakt door (of voor) deze radiozaak. Er is gebruik gemaakt van het Waldorp Blok Systeem (hoogfrequentblok, lampenblok en plaatstroomblok), dat in 1929 op de markt kwam. De knoppen van links naar rechts: primaire afstemming, volumeregeling in stappen, golflengteschakelaar, terugkoppeling en secondaire afstemming. Aan de achterzijde zijn aansluitmogelijkheden voor drie antennelengtes en een aarde, een grammofoon en een luidspreker aangebracht.
Het complete Waldorp Blokkensystem kostte f 100,-.
Gegevens Buizen  
Serienummers: lampenblok: 40677
voedingsblok: 30882
hoogfrequentblok:
Afmetingen (hbd): 24,5  56,5  33,5 cm
Bouwjaar: 1930
Aangeschaft in: 2015
Voltage: 220 V ~
Gewicht: 13 kg
   

Klik op een buis voor meer informatie

Vervangend schema

Wat werd in 1930 uitgezonden?

 

Luister naar "My Love Parade" door Pete Mandell and his Orchestra, opgenomen op 17 april 1930.

Binnenzijde Advertentie in de Bredasche Courant van 17 januari 1930
Rechts het Waldorp voedingsblok met een 1823 gelijkrichtbuis, bovenaan het buizenblok met de buizen E446 (die nog moet worden vervangen door een E442), E424 en C453 en onderaan het hoogfrequentblok. De afstemcondensatoren (500 pF) zijn Indigraphs van Igranic, de LF trafo is van BTB, waarschijnlijk een submerk van Bell.
De onderzijde van het lampenblok
Links van het midden de grammofooningang (telefoonplug), rechts de luidsprekercondensator en -smoorspoel.
Het voedingsblok (zijkant)
Goed is te zien dat de condensatorblokken flink heet zijn geweest. Ze zijn inmiddels van een nieuwe inhoud voorzien. Bovenaan zitten de aansluitpunten voor de verschillende spanningen, rechts wordt de netspanning aangesloten.
Het voedingsblok (bovenkant)
Rechts de lamphouder voor de gelijkrichtbuis en de smoorspoel, links daarvan de weerstand voor de detectorspanning, de blokcondensatoren en twee op een klos gewikkelde draadweerstanden. De voedingstransformator zit onderin.
Advertentie voor het Waldorp bloksysteem in het tijdschrift Radio Expres, 27 december 1929 Bespreking van de Igranic Indigraph fijnregelknop in Radio Wereld van 21 maart 1929 Advertentie voor het Waldorp bloksysteem in dagblad Het Volk van 15 februari 1930

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 11 april 2021