Home
Radio's
  Eagle Engineering
    Chakophone 1B
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

3-Lamps, eenkrings batterijontvanger

In een eikenhouten kast met deurtjes. In Engeland werden deze modellen "smoker's cabinet" genoemd. De radio heeft een ebonieten frontplaat en knoppen van bakeliet en eboniet. Het chassis is ouder dan het model dat is afgebeeld in het boek "Radio! Radio!" Dat model heeft maar twee reostaten, een aan/uit schakelaar op de plek van de middelste reostaat en een schakelaar op de plaats van de beide telefoonjacks. Het Chakophone logo staat op een andere positie op het front.

Boven de ebonieten frontplaat zitten de drie lampen, horizontaal op een bakelieten frontje. In het onderste compartiment kunnen de anodebatterij en de roosterbatterij worden geplaatst.
De bovenste rij knoppen zijn reostaten, waarmee de gloeistroom van de drie buizen afzonderlijk kan worden geregeld. In het midden zit een standenschakelaar, waarmee een aftakking van de golflengtespoel kan worden gekozen. Onderaan links een variometer sterkteregeling en rechts de afstemknop met fijnregeling. Onder de standenschakelaar zitten twee telefoonjacks, zodat naar believen kan worden geluisterd met twee of drie lampen.
Geschikt voor ontvangst op de middengolf en de lange golf (250-2000 meter).
De lampen waren waarschijnlijk een PM1 (detector) en twee PM2's (LF), maar gezien het fabricagejaar kunnen er ook oudere buizen zijn gebruikt zijn gebruikt. Op foto's in advertenties is de middelste buis van een wat kleiner model.
De kast is opnieuw gemaakt door meubelrestaurateur Ruben Spelbos in Utrecht.
De verkoopprijs van de radio was 14.2s.9d in 1925 (compleet, maar zonder luidspreker). De Marconi royalty was 1.17s.6d. Er zijn ook modellen gemaakt met een mahoniehouten kast; die kostte 1 meer. In 1926 werd het toestel verkocht voor 11.17s.6d. (Compleet, met Amplion hoorn luidspreker was de prijs 18.10s.0d).
Meer informatie in het Restauratieverslag.
Gegevens Buizen
Serienummer: geen
Afmetingen (bhd): 28,3 47 24,7 cm
Voltages: 2, 90 en -4.5 volt
Bouwjaar: 1926
Aangeschaft in: 2012
 
   
   

Wat werd er in 1926 uitgezonden?

 

Luister naar "Fascinating Rhythm" door het orkest van de Savoy Orpheans, opgenomen op 26 maart 1926

De voorzijde van de radio met gesloten deurtjes

Achterzijde met aansluitingen voor de gloeistroomaccu, de aan/uit schakelaar, de antenne en de aarde
Achterzijde met zicht op het chassis.

De Chakophone 1B in een "Catalogue of Radio Receiving Sets, Amplifiers, Components and Accessories" (Courtesy of valve-radio.co.uk)

Advertenties in The Wireless World, 10 november 1926 (links) en 1 december 1926
Chakophone 1B met Amplion Dragon AR111 luidspreker

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019