Home
Radio's
  RCA
    Radiola III
    9X11
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Regeneratieve batterijontvanger met twee buizen voor ontvangst op de middengolf (220 - 580 meter)
Mahoniehouten kastje met bakelieten bovenplaat; de metalen onderdelen zijn vernikkeld. Door de geringe versterking is het toestelletje alleen te gebruiken met een koptelefoon, die links op de bovenplaat kan worden aangesloten. Rechts zijn 4 aansluitpunten voor een antenne, te gebruiken afhankelijk van de te ontvangen golflengte. Met de bovenste knop wordt de gloeispanning geregeld; met de onderste de terugkoppeling. Met het metalen hendeltje rechts kan worden afgestemd.
De aansluitkabel heeft metalen labeltjes, waarop de verschillende spanningen zijn aangegeven.
De gebruikte buizen van het type 11 zijn erg kwetsbaar en daardoor langzamerhand behoorlijk zeldzaam. In 1925 kwam RCA met een aanpassing die het toestel geschikt maakte voor de wat betrouwbaardere buizen van het type 199.
Dit is een Zweedse versie van de Radiola III. Bij deze radio is op twee plaatsen de naam "Radiola III" weggehaald. Onder het RCA beeldmerk op de bakelieten bovenplaat is de naam verwijderd, daarnaast is de naam op de transfer die achter op de houten kast is aangebracht met goudverf onleesbaar gemaakt. In Zweden konden deze radio's niet onder deze naam verkocht worden, omdat de in Stockholm gevestigde firma SRA - Svenska Radioaktiebolaget - deze merknaam al gebruikte voor haar eigen radio's.

De werkelijke waardes voor de condensatoren onder de vier antennebussen werd gevonden door gebruik te maken van een kunstantenne en een frequentiegenerator; het met de hand ingetekende schema dat hier en daar wordt getoond geeft de verkeerde waardes. Hierbij het goede schema.

De oorspronkelijke prijs was $35.
Gegevens Buizen
Serienummer: geen
Afmetingen (bhd): 20 12,2 16,7 cm
Bouwjaar: 1924
Aangeschaft in: 2009
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1924 uitgezonden?

 

Luister naar "Terrible Blues" door de Red Onion Jazz Babies, opgenomen in 1924

Binnenzijde
Schema van de Radiola III
Aansluitcombinaties voor de antenne Aansluitingen voor de batterijen
Transfer op de achterzijde. De naam Radiola III is onleesbaar gemaakt met goudverf.

Advertentie voor de Radiola III uit september 1925

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 28 april 2019