Home
Radio's
  RCA
    RCA radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
RCA (Radio Corporation of America) werd in oktober 1919 als dochteronderneming opgericht door General Electric, nadat de Amerikaanse overheid uit nationalistische overwegingen General Electric ertoe had aangezet om de Amerikaanse tak van het Britse Marconi Company over te nemen. Kortstondig waren ook American Telephone & Telegraph (AT&T), Westinghouse Electric Company en United Fruit Company mede-eigenaren van dit bedrijf. Het oorspronkelijke doel was om de Amerikaanse belangen en patenten in de radiotechnologie te beschermen tegen buitenlandse bedrijven.

Onder leiding van Owen D. Young, maar vooral door David Sarnoff (die 50 jaar lang leiding zou geven), werd het bedrijf een belangrijke producent op het gebied van radio en later ook van televisie. Hij was een van de eersten die de onbegrensde mogelijkheden zag van radio als publiek communicatiemiddel en als bron van vermaak. Hiervoor werd door RCA in 1926 een nieuw bedrijf opgericht, de National Broadcasting Company (NBC), voor het verzorgen van radio-uitzendingen.
In 1928 was RCA als drijvende kracht betrokken bij de oprichting van de filmmaatschappij RKO Pictures om een afzetmarkt te creren voor hun geluid-op-film systeem, RCA Photophone. In 1929 kocht RCA voor 154 miljoen dollar de Victor Talking Machine Company, fabrikant van de Victrola, en begon onder de naam RCA-Victor met de productie van radiotoestellen en radiogrammofoon combinaties.
Begin jaren 1930 ging RCA verder als zelfstandig bedrijf, nadat GE, AT&T en Westinghouse door de Amerikaanse justitie gedwongen werden hun gezamenlijke belangen in het bedrijf te verkopen. Naast alle patenten behield RCA volledige zeggenschap over NBC. Het hoofdkwartier werd kort daarna gevestigd in het Rockefeller Center (Het tegenwoordige GE Building). Onder Sarnoffs leiding steeg de radioverkoop explosief. Na enkele jaren domineerde RCA de radio- en muziekmarkt in de Verenigde Staten.
Ondanks de crisisjaren van de jaren 1930 spendeerde RCA miljoenen dollars in de ontwikkeling van televisie, onder andere door het opkopen van patenten. Onder leiding van de Russische immigrant Vladimir Zworykin werd er een functioneel televisiesysteem ontwikkeld. In 1939 maakte het publiek op de wereldtentoonstelling in New York City voor het eerst kennis met televisie. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de eerste televisietoestellen pas vanaf de 1946 werden verkocht. RCA had een leidende rol in de ontwikkeling van kleurentelevisie. In maart 1954 begon RCA als eerste kleuren-tv's te produceren in hun fabriek in Bloomington.
In de jaren 1950 zette RCA, naast de ontwikkelingen op het gebied van radio en televisie, de militaire en defensie activiteiten voort waar het gedurende de Tweede Wereldoorlog bij betrokken was geraakt. Eind jaren 1950, begin 1960 richtte RCA zich ook op satelliettechnologie en de ruimtevaart.
In juni 1986 werd RCA samen met NBC overgenomen door General Electric (GE), het bedrijf waar het oorspronkelijk uit was ontstaan. GE handhaafde de handelsnaam RCA en zette NBC neer als zelfstandig bedrijf. De meeste platenlabels van RCA werden doorverkocht en zijn nu in het bezit van Sony BMG. De overgebleven onderdelen van RCA werden samengevoegd binnen de verschillende divisies van General Electric. In 1987 nam het Franse concern Thomson, RCA samen met de consumentendivisie over van General Electric.

Tekst gebaseerd op Wikipedia

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016