Home
Radio's
  S.C. La Radiophonie Belge
    Le Canari
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

 Kristalontvanger
In eenvoudig houten kistje met deksel. Het front is van triplex. Linksboven zitten de aansluitingen voor antenne en aarde, bovenaan in het midden het kristal, daarnaast twee aansluitingen voor een doorverbinding of een spoel. In het midden grof- en fijnafstemmingen met messing contacten. Onderaan de aansluitingen voor de telefoonkapsels (2 x Brunet, 500 Ohm). In een vak aan de linkerkant kunnen de telefoonkapsels worden opgeborgen. Speciaal gemaakt voor Radio-Phono (Le Magasin Noir & Blanc), 67, boulevard Maurice Lemonnier in Brussel.
De Radio-Phono winkel "Noir & Blanc" aan de boulevard Maurice Lemonnier 67 in Brussel omstreeks 1936
In het deksel staat naast een gekleurde afbeelding van een zingende kanari, een korte gebruiksaanwijzing van het toestelletje, met de kop: Le "Canari": Chante, amuse et instruit! (Zingt, amuseert en voedt op!).
Op 24 november 1923 begonnen de eerste uitzendingen van Radio-Belgique (toen nog Radio Bruxelles) op 420 meter. Iedereen wilde natuurlijk graag deze uitzendingen kunnen volgen, zodat er in die periode veel radio's op de markt kwamen.
De Canari kwam meteen na de eerste uitzendingen in november op de markt. De prijs van het eerste model in een eenvoudig houten kistje, compleet met antenne, twee isolatoren en een enkel telefoonkapsel was Bfr 105,-. Wat later zakte de prijs en werd het ontvangertje leverbaar in diverse uitvoeringen. Het bovengenoemde model werd Bfr 87,50. Dezelfde combinatie in een duurder kistje van noten- of mahoniehout en ebonieten front: Bfr 117,50. Daarnaast werd een nog luxere versie geleverd, eveneens in noten- of mahoniehout en ebonieten front met variabele condensator en verwisselbare honingraatspoelen (maar zonder kapsel) voor Bfr 150,-.
Om de kristalontvanger te kunnen beluisteren via een luidspreker kon een twee-lamps versterker met de naam "Ténor" worden bijbesteld. Er bestond ook een "Ténor" met ingebouwde kristaldetector. Deze kostte Bfr 545,-. Men kreeg dan de versterker, 2 lampen, batterijen en een antenne. Een accu was niet nodig. Compleet met een Ducretet luidspreker was de prijs 595 Bfr en met een Lumière luidspreker Bfr 925,-.
Het ontvangertje werd nog tot in 1926 gemaakt.
Gegevens
Serienummer: geen
Afmetingen (h×b×d): 10,5 × 25 × 14,5  cm
Gemaakt: ± 1924
Aangeschaft in: 2018
 
   

Wat werd in 1925 uitgezonden?

 

Luister naar "Valse" door The Excellos Five, een groep Belgische en Nederlandse muzikanten bestaande uit Louis de Vries (tp), Henri van den Bossche (tb), Alphonse van Asbroek (cl, s), Joop de Leur (p), Bob Kierberg (dr, ld). Opgenomen in Berlijn in 1925

Bovenaanzicht van het front

Onderaanzicht

Het gesloten kistje

Advertentie voor de verschillende modellen van de Canari
Advertentie voor de Ténor versterker en overige Radio-Phono producten
Advertentie in dagblad "Le Soir" van 11 december 1923

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 19 oktober 2020