Home
Radio's
  Johnson & Phillips
    Mark III* Tuner
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
In robuust uitgevoerde rechthoekige, met zwart canvas beklede mahoniehouten kist met handgreep en afneembaar scharnierdeksel. Na het openen van het deksel zien we een ebonieten paneel met twee draaischakelaars, twee dubbelpolige messchakelaars, twee afstemknoppen, een koppelingsbediening, een potentiometerbediening, een kleine messchakelaar, een drukknop voor een zoemer, een Perikon-detector met kristal, een carborundum detector, acht koperen aansluitklemmen en vier snoeren (twee witte en twee zwarte) uitgerust met aansluitklemmen. Er zijn twee afsluitbare compartimenten, één in het deksel en één naast de frontplaat. Daarin kunnen de batterijen worden ondergebracht die zorgen voor voorspanning op de kristallen en voor de voeding van de buzzer. Daarboven zit een vak voor de koptelefoon.
Soldaat (later luitenant) Harry Wilgress Miller, No 2 Wireless Section, Australian Flying Corps, in de Radio Room met een Mark III* Short Wave Tuner met uitklapbare poten. Hij werd in Australië getraind voor zijn vertrek naar Europa. (foto: Australian War Memorial 1917-1918)
Het compartiment in het deksel biedt plaats aan twaalf gemonteerde mineraalkristallen voor gebruik in de Perikon-detector. Er zit een vernikkelde cirkelvormige houder in het deksel voor een zakhorloge en houten houders voor kaarten.
In het midden van WW1 werd de vacuümlamp ontwikkeld en, hoewel kwetsbaar, met succes als detector en versterker ingezet, maar het groeiende gebruik door de militairen had niet meteen tot gevolg men het kristal als achterhaald zag.
In tegendeel, een van de meest bekende en meest gebruikte kristalontvangers was de Mark III* Short Wave Tuner. Van het toestel werden 6595 exemplaren gemaakt voor een gemiddelde verkooppprijs (dit verschilde iets per fabrikant) van £ 30.
In de Eerste Wereldoorlog gebruikten de Engelsen de Mark III* Short Wave Tuners in de loopgraven. Jonathan Hill schrijft in zijn boek “Radio! Radio!” dat deze vroege kristalsets "werden gebruikt door grondstations van de luchtmacht (Royal Flying Corps) voor de ontvangst van Morsecode-signalen die werden uitgezonden door vliegtuigen die boven de slagvelden van het westelijk front vlogen. De piloot had de opdracht om het geschut van artilleriebatterijen op de grond te helpen richten via een RFC-operator die onderdeel uitmaakte van elke batterij. Met een duidelijk beeld van de strijdveld op de grond konden de piloten de gecodeerde positie van de vijand in Morse overseinen met hun Sterling No. 1 vonkzender (1915) en kon de boodschap worden doorgegeven aan de kanonniers die vervolgens de juiste actie ondernamen." (Jonathan Hill, Radio! Radio!, p. 26). Dit lijkt misschien primitief volgens de normen van vandaag, maar het was een technologische revolutie in zijn tijd. Het stelde artilleriesoldaten in staat om veel nauwkeuriger te schieten dan daarvoor mogelijk was. Het was toen een stuk moeilijker, omdat men de positie van de vijand en de resultaten van hun beschietingen niet goed kenden.

De Sterling No.1 Spark Transmitter
Australische marconisten luisteren naar een Marconi Mark III* Short Wave Tuner bij een training in Australië (foto: Australian War Memorial, ± 1916)
Marconi's Wireless Telegraph Company ontwikkelde de Mark III* Tuner in 1915. Vanaf 1916 werd het apparaat ook vervaardigd door een aantal andere bedrijven, waaronder Robert W. Paul, de W/T Factory, A.T.M. Company en Johnson en Phillips. Dit bedrijf uit Londen heeft de Mark III gemaakt die onderdeel uitmaakt van mijn verzameling. Hoogwaardige onderdelen werden gebruikt bij de vervaardiging van de set. Ook de afwerking was van zeer goede kwaliteit. De behuizingen van meeste Mark III*-tuners waren bedekt met zwart geverfd canvas, maar er zijn ook sets gemaakt met een mahoniehouten koffer. Daarnaast zijn er Mark III* Short Wave Tuners gemaakt die uitklapbare aluminium poten hadden (zie foto hierboven), vermoedelijk om de radio van de grond en uit de modder te houden.
De Mark III* Short Wave Tuner is een kristalontvanger die gebruik maakt van zowel carborundum- als Perikon-detectoren. Het golfbereik is 100-700 meter.
Er kan ook een helgloeier worden gebruikt in plaats van de kristaldetectors. Deze lamp wordt dan naast het toestel geplaatst. Een schakelaar aan de rechterkant van de set kan worden omgehaald om de carborundum-detector, de Perikon-detector of een radiolamp te selecteren.
De Mark III* wordt afgestemd met het gebruik van een zoemer (“buzzer”). Eerst wordt de detectorschakelaar op de Perikon-detector ingesteld. De inductor en de variabele condensator worden ingesteld op de geschatte golflengte voor het ontvangen van een bepaald station. Vervolgens wordt de schakelaar voor de zoemer ingedrukt; dit produceert oscillaties die werken alsof een station op de geschatte frequentie uitzendt. Tenslotte worden de verschillende afstemknoppen aangepast totdat het luidste geluid in de koptelefoon hoorbaar is; de detectoren worden op dezelfde wijze ingesteld tot het krachtigste geluid hoorbaar is, waarna de zoemer kan worden uitgeschakeld. De Mark III* Short Wave Tuner is dan klaar om te ontvangen.
Na de oorlog kwamen veel Mark III* Tuners op de surplus markt, waar ze door radioamateurs werden gekocht.
Gegevens  
Serienummer: 5212
Afmetingen (h×b×d): 20 × 35 × 31 cm
Bouwjaar: ±1917
Aangeschaft in: 2018
Voltage: 2 x 6 volt
Gewicht: 7,3  kg
   
   

Schema
Artikel in The Wireless World, januari en februari 1920

Wat werd er in 1916 uitgezonden?

 

Luister naar een op wasrol opgenomen "Aircheck" van een Amerikaanse morse-zender uit die tijd

 

De binnenzijde van de ontvanger

De Johnson & Phillips Mark III* Tuner in geopende koffer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 08 juni 2019