Home
Radio's
  Gamage
   Three valve receiver
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Drie-lamps batterijontvanger
Eenkringer in eiken kastje met ebonieten front en bakelieten knoppen. Ontvangt op de midden- en de lange golf. Waarschijnlijk gemaakt door Ward & Goldstone Ltd. uit Pendleton, Manchester. Gamage bracht nog twee andere modellen op de markt: met 1 buis en een model met 2 buizen. Het uiterlijk was vrijwel identiek. De antennespoel was onderbroken en moest opnieuw worden gewikkeld. Door te draaien aan de volumeknop wordt een dun metalen plaatje dat tussen de antennespoel en de terugkoppelspoel geplaatst is heen en weer bewogen. In de middelste stand dekt het plaatje de terugkoppelspoel vrijwel geheel af.
Gegevens Buizen
Afmetingen (bhd): 34 16 17 cm
Gemaakt in: 1926
Aangeschaft in: 2007
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1926 uitgezonden?

 

Luister naar "I've never seen a straight banana" door het Engelse orkest van Stan Greening, met zang van Maurice Elwin, opgenomen op 25 november 1926

Achterzijde
Aansluitingen voor luidspreker, koptelefoon, batterijen, antenne en aarde
Binnenzijde
Links de detector, midden en rechts twee lf buizen
In het midden de antennespoel; daarachter de terugkoppelspoel, links en rechts daarvan de LF (1:5 en 1:3) transformatoren. Tussen de beide spoelen is een dun beweegbaar metalen plaatje aangebracht, waarmee het volume enigszins kan worden geregeld.

Tekst onder het deksel van de set
Een flinke partij van deze radio's werd aangeboden in de hiernaast afgebeelde, op de groothandel gerichte advertentie van Arthur G. Herod & Co. in The Wireless and Gramophone Trader van 14 juni 1930.
Ondanks de tekst "modern wireless sets" lijkt het er niet op dat deze advertentie betrekking had op een recent gefabriceerd type radio. Het uiterlijk en de toegepaste techniek doen nogal ouderwets aan voor een radio die in die tijd werd aangeboden. Radio's die geschikt waren voor het wisselstroomnet waren juist toen sterk in opkomst.
De prijs is erg laag, in aanmerking genomen dat - in het geval van het drielamps toestel - alleen de prijs van de buizen al 25/6 was.
In een vakje linksonder op het front kon een willekeurige (merk)naam worden aangebracht.
Hieronder het merk Gamages.
 

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019