Home
Radio's
 Dahlberg
   Pillow Speaker Radio
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Radio met muntinworp voor gebruik in hotels en ziekenhuizen
In mintgroene en witte plastic behuizing. De radio kan worden bevestigd aan de muur boven een bed of aan het hoofdeinde daarvan.
Afbeelding uit een advertentie van Dahlberg
De radio wordt gestart door het inwerpen van een muntje, een dime (10 cent), of een speciaal door een ziekenhuis of hotel gemaakt muntje dat daar kon worden gekocht. De radio speelt ongeveer een uur op 1 muntje. Er kunnen maximaal 5 muntjes per keer worden ingeworpen.
Een kleine luidspreker kan onder het kussen worden geschoven, zodat in bed kan worden geluisterd. De langwerpige verlichte schaal is zo uitgevoerd dat hij op de rug liggend kan worden afgelezen. Het toestel ontvangt alleen op de middengolf. De radio is uitgerust met een ferrietantenne.
Aan de voorzijde zitten de afstemknop en de aan/uit/volumeregeling; aan de achterzijde zitten nog twee schakelaars, een voor storingsonderdrukking en een voor toonregeling (treble/bass), een antenneaansluiting en een aarde. Aan de linker zijkant zit een haakje, waaraan het luidsprekertje kan worden opgehangen als het niet gebruikt wordt.
Er bestaat ook een versie zonder muntinworp; op de plek van het mechanisme zit dan een klok.
Het patent voor de radio dateert van 1952, de eerste advertenties zijn ook uit dat jaar.
De originele prijs was $225 voor een wit model en $275 voor een mintgroen model.
De radio is zeer waarschijnlijk voor Dahlberg gemaakt door Setchell-Carlson uit St Paul, Minnesota. Dahlberg was gevestigd in de zusterstad van St. Paul, Mineapolis. De luidspreker is waarschijnlijk een Wright-Zimmermann Model 300 Dynamic Reproducer. Ook dat bedrijf zat in een voorstad van Mineapolis, New Brighton.
De radio speelde aanvankelijk niet. De beide middenfrequentspoelen bleken niet meer afregelbaar, deels omdat sommige kerntjes vast zaten, deels omdat de met zilver opgedampte trimmertjes niet meer werkten door corrosie van het dunne zilverlaagje. De spoelen werden uiteindelijk van externe trimmertjes voorzien, waarmee ze weer werden afgeregeld op 470 kHz.
Gegevens Buizen
Serienummer: 41377
Afmetingen (bhd): 34 21 13 cm
Voltages: 115 volt ~
Bouwjaar: 1952
Aangeschaft in: 2019
Gewicht: 2 kg
   
   
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1952 uitgezonden?

 

Luister naar "Laird Baird" door Charlie Parker (as), Hank Jones (p), Teddy Kotick (b), Max Roach (d) opgenomen in 1952

Bovenzijde van het chassis met muntmechanisme en luidsprekertje
Under-chassis view

In 1949 kwam een eerder model op de markt: de Dahlberg 49-6

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 27 januari 2021