Home
Radio's
 Colonial Radio
   New World Globe
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Superheterodyne ontvanger
Uitgevoerd als wereldbol op voet, gemaakt van zwart bakeliet en metaal. In de voet zijn de eindbuis en de luidspreker ingebouwd; de overige onderdelen zitten in de wereldbol. De verbinding tussen de voet en de wereldbol is van verguld metaal. De continenten en oceanen zijn aangebracht in goudverf. In de bol is een rechthoekige opening aangebracht waarin de verlichte golflengteschaal kan worden afgelezen.
Ter hoogte van de evenaar bevindt zich een metalen ring met twee knoppen: aan/uit/volume en afstemming. Aan de bovenzijde van de wereldbol zit een knop met kompasrichtingen.
Het inwendige is een standaard radiochassis met vijf lampen uit die tijd, zonder HF versterking; een goede antenne is dus een voorwaarde. Het bereik van het toestel is 130-545 meter. In de USA zat in die periode de politieband op 150-200 meter. De middenfrequentie is 175 kHz.
Op het chassis zit een schakelaar waarmee de radio kan worden omgeschakeld van wissel- naar gelijkstroom.
In het netsnoer is een weerstandsdraad van 154 ohm verwerkt. Deze dient als voorschakelweerstand voor de gloeistroom. Om veiligheidsredenen is bij de restauratie gekozen voor een diode in combinatie met een weerstand van 39 ohm / 5W.
De radio werd geleverd in de kleuren bruin, zwart en ivoor.
Het ontwerp is van Raymond Loewy (foto). Hij werd geboren in Parijs op 5 november 1893 en stierf in Monaco op 14 juli 1986. Hij was een van de bekendste industrieel ontwerpers in Amerika.
Zijn simpele motto was: "Als twee producten in prijs, functie en kwaliteit gelijk zijn, dan verkoopt het mooiste van de twee het best".
  Hij werkte o.a voor Lockheed, Coca-Cola en Greyhound en ontwierp logo's en verpakkings-materiaal voor Spar, Shell, Exxon en Lucky Strike.
De oorspronkelijke prijs van het toestel was $59,50. Het kwam in oktober 1933 op de markt (zie een gedeelte uit een artikel in Radio Retailing, oktober 1933, links).
Gegevens Buizen
Serienummer: 728719
Afmetingen (hd): 39,4 22,9 cm
Bouwjaar: 1933
Aangeschaft in: 2016
Voltage: 100-125 ~ en -
   

Schema

Afstemschaaltje

Wat werd er in 1933 uitgezonden?

 

Luister naar "Stringin' Along On A Shoe String", door Henry Allen, Coleman Hawkins & Their Orchestra met Henry Allen (tp,vo), William "Dicky" Wells (tb), Hilton Jefferson (as), Coleman Hawkins (ts), Bernard Addison (bj), John Kirby (b + brass bass), Walter Johnson (d), opgenomen op 21 juli 1933.

Bovenaanzicht met weggenomen bovenhelft van de wereldbol
De onderzijde van het chassis
Tekeningen uit het door Raymond Loewy, Fulton Cuttings en Howard A. Gates aangevraagde patent
Aankondigingsadvertentie in Radio Retaling van november 1933
Advertentie op de voorpagina van Radio Retailing, december 1933

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 25 april 2019