Home
Radio's
 AJS
   F6
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Tweekringsontvanger
Luxueus uitgevoerde vier-lamps ontvanger in mahoniehouten kast met afsluitbaar deksel en ebonieten frontplaat. Scharnieren, slot en dekselsteun zijn verguld.
Op deze foto, gemaakt in 1926 in de fabriek in Steward Street, is nog een F6 te zien. De overige radio's zijn van het type Symphony. Deze radio's zien er in vergelijking een stuk moderner uit.
De A.J.S. catalogus van 1925 omschrijft het toestel als volgt: "De AJS 4-lamps ontvanger is ontworpen voor diegenen die uitzendingen van spraak en muziek willen ontvangen via een luidspreker, ongeacht in welk deel van het land ze wonen. Het golflengtebereik van de ontvanger loopt vanaf 150 meter en hoger, afhankelijk van de grootste gebruikte lange golf spoelen. De ontvangstkwaliteit ligt bij alle AJS ontvangers ver boven het gemiddelde. De meest kritische luisteraars zullen gemerkt hebben dat bij veel radio's de lage tonen vaak nogal vlak zijn en soms volledig onhoorbaar. Maar met A.J.S. ontvangers behouden deze lage tonen allemaal hun volledige waarde en rijkdom van toon, en deze perfecte reproductie omvat ook elke boventoon, niets gaat verloren. Het resultaat is echt opmerkelijk en wordt mogelijk gemaakt door de wijze van koppeling d.m.v. een smoorspoel, die met geschikte buizen, zoals die van Mullard, een gelijk volume en een aanzienlijk zuiverder reproductie geeft dan bij de meestal toegepaste transformatorkoppeling".
Het toestel kan met verschillende buistypes worden gebruikt, door het insteken van een geschikte gloeistroomweerstand onder elke buis.
De radio werd geleverd in eiken of mahonie. Het eerste type is als lessenaarmodel uitgebracht.
De oorspronkelijke prijs van het toestel was 30.10s.0d, compleet met Mullard buizen, antenne en hoofdtelefoon.
Gegevens  
Afmetingen (bhd): 54 x 33,6 49,5 cm
Schema
Bouwjaar: 1925
Aangeschaft in: 2016
Voltages: Afhankelijk van de toegepaste lampen
Gewicht: kg

Hoe klinkt deze radio?

 

Luister naar "Dog on the piano" door het Engelse orkest van Percival Mackey, opgenomen op 9 november 1925.

De gesloten kast met ingelegd mahoniefineer
De bovenzijde van de ontvanger met bedieningsorganen
Geheel bovenaan bevindt zich een paneeltje waarachter een strip zit met aansluitingen voor de gloeispanning, twee verschillende hoogspanningen, de antenne, de aarde en de luidspreker. De aansluitdraden kunnen naar buiten worden uitgevoerd via een sleufgat achterin de kast. Verder kan aan de achterzijde ook negatieve roosterspanning worden aangelegd en is er een aansluitmogelijkheid voor een optionele sperkring.
Onder het paneeltje bevinden zich de buizen, die onderaan kunnen worden voorzien van een insteekbare gloeistroom-weerstand, waarvan de weerstand afhankelijk is van de toegepaste buis (helgloeiers, dull emitters, of "zuinige" buizen).
De doorverbonden aansluiting links kan worden gebruikt voor het aansluiten van een raamantenne; de aansluitingen rechts zijn voor een koptelefoon.
In het midden zitten de spoelen, waarmee kan worden teruggekoppeld op de HF-buis. De knopjes boven de spoelen hebben de volgende functie: links: aan/uit, rechts: luidspreker of koptelefoon.
De drie onderste knoppen (met fijnregeling) worden gebruikt voor primaire en secondaire afstemming; met de rechter knop wordt de terugkoppeling op de detector geregeld.

De onderzijde van het chassis
Radiokasten en luidspreker productie bij AJS in 1925. Bijna alle werknemers zijn vrouwen, in die tijd goedkope arbeidskrachten.
Advertentie in Modern Wireless van mei 1926

Een verkorte gebruiksaanwijzing is in het midden van de frontplaat bevestigd

3D advertentie van het toestel (te bekijken met een 3D-brilletje) gepubliceerd Illustrated London News van 12 december, 1925

Plaatje met gegevens over de fabrikant en de lampen

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 25 april 2019