Home
Radio's
  De Tijdgeest/Airvoice
    Type 4
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Vierlamps eenkrings rechtuitontvanger voor batterijvoeding
Ebonieten frontplaat en eikenhouten kast. Klassiek model in de vorm van een lessenaar. De frontplaat was oorspronkelijk glanzend zwart/bruin gevlamd. Door invloed van zonlicht is de plaat egaal bruin geworden.
Het zeer symmetrisch uitgevoerde front heeft vier rijen. Aan de bovenzijde van het front zitten de vier lampen met links de antenneaansluiting en rechts de aarde, daaronder de spoelhouders met twee beweegbare en n vaste spoel. Onder de spoelenset bevinden zich twee reostaten met rechts de schakelaar voor gebruik met 3 of 4 buizen en links de aan/uit schakelaar. De aansluitbussen links zijn voor de negatieve roosterspanning t.b.v. de l.f. buizen en voor de gloeispanning; de aansluitingen rechts zijn voor de hoogspanning. Onderin de primaire en secondaire afstemming, de golflengteschakelaar en de aansluitingen voor koptelefoon en luidspreker.
Principe: secondaire ontvanger met inductieve koppeling. Een bijzonderheid in het schema is dat de terugkoppeling plaats vindt over twee trappen, een gebruik dat nog uit het helgloeier tijdperk stamt. Hierdoor gedraagt de rechter spoel zich anders dan normaal; door de extra faseverschuiving ligt het punt van maximaal genereren op enige afstand van de middelste spoel. De eerste buis is een h.f. versterker, de afgestemde antennekring is aangesloten op het rooster. De anodekring is a-periodisch, deze hoeft dus niet te worden afgestemd. Buis twee is de roosterdetector, vanaf de anode wordt over twee buizen teruggekoppeld naar de antennespoel. Buis 3 en buis 4 vormen de laagfrequent
versterker; beide trappen zijn uitgevoerd met transformatorkoppeling. De gloeistroom komt uit een 4-volts loodaccu, de anodespanning uit een 80 volts batterij.
De buizenbezetting is onbekend. Gezien de schakeling waren de beide l.f. buizen zeer waarschijnlijk identiek.
Het schema doet sterk denken aan dat van een Franse Radiola uit 1922. Deze werkt alleen met een afgestemde raamantenne; de Airvoice 4 heeft twee apart afstembare antennespoelen.
De Airvoice Type 7 (foto hierboven) lijkt sterk op de Airvoice Type 4 maar heeft inwendige spoelen en variometerafstemming.
 Gegevens Buizen  
Serienummer: 358
Afmetingen (hbd): 32,5 34 31,5 cm
Bouwjaar: 1925
Aangeschaft in: 2011
Voltages: 4 /80 V

Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1925 uitgezonden?

 

Luister naar "Loca" door de Belgisch-Nederlandse formatie "The Excellos Five", Louis de Vries (tp), Henri van den Bossche (tb), Alphonse van Asbroek (cl, s), Joop de Leur (p), Bob Kierberg (dr, ld), opgenomen in Berlijn, december 1925

Binnenzijde
Het toestel is bedraad met vierkant draad. De beide transformatoren zijn van het Amsterdamse merk Transforma (deze Transforma Super transformatoren kwamen in maart 1925 op de markt), de condensatoren van Hart & Hegeman en de schakelaars van Utility. De roosterlekweerstand is van Loewe. Rechts naast de Transforma Super 1 transformator is een a-periodisch afgestemde spoel zichtbaar.
.
Voorzijde
Advertentie in NRC van 25 januari 1925

Advertentie voor Transforma Super transformatoren in Radio Expres van 27 maart 1925 Hierboven de General Radio afstemknop met fijnregeling, daaronder het typeplaatje

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 25 april 2019