Home
Radio's
  Tefi-Apparatebau
    Tefi radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Tefi logo

In 1930 wordt het bedrijf opgericht als Tefi-Apparatebau Dr. K. Daniel KG. in Porz bei Köln.
Daniel experimenteert met het opslaan van geluid op een eindeloze kunststof band door middel van een sporensystem dat ook op grammofoonplaten wordt toegepast, een combinatie van bandopname en grammofoonplaat dus.
De naast elkaar liggende ingeperste sporen worden afgetast door een vaste grammofoonnaald. De hoge spoordichtheid maakt een speeltijd van enkele uren mogelijk, meer dan bij een traditionele grammofoonplaat.
In de jaren dertig krijgt het bedrijf de opdracht verschillende prototypes te maken. Het systeem wordt Tefifon genoemd.

Dr. K. Daniel
Na verdere vereenvoudiging van het systeem komt in 1950 het eerste Tefifon apparaat voor de consumentenmarkt gereed.
De band wordt in een cassette ondergebracht en heeft een speelduur van een uur. Later komen grotere cassettes op de markt, met een speelduur van 4 uur.

Aan het einde van de jaren '50 introduceert het bedrijf de eerste stereocassettes.

Tefi maakt na de oorlog ook radio's, zoals de kleine Tefi Zwerg en combinaties van radio, platenspeler en Tefifon speler. Ook televisies horen tot het leveringsprogramma.

Het Tefifon systeem lijkt succesvol te worden maar de toenemende concurrentie van de zich steeds verder ontwikkelende markt van grammofoonplaten en bandopnameapparaten maakt begin jaren '60 een einde aan het Tefifon syteem en aan Tefi als fabrikant. In 1965 neemt Neckermann het bedrijf over en worden de producten in de uitverkoop gedaan.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 17 februari 2018