Home
Radio's
  SFR
    SFR radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
In 1910 richtte Emille Girardeau (1882-1970) SociÚtÚ Franšaise Radio-Úlectrique (S.F.R.) op. De S.F.R. hield zich bezig met het ontwikkelen van alles dat betrekking had op radio in de breedste zin van het woord, maar met enige nadruk op het gebruik voor militaire toepassingen. Vˇˇr de Tweede Wereldoorlog hield Girardeau zich voornamelijk bezig met onderzoek op het gebied van radar. In 1922 was Girardeau de eerste Fransman met een privÚ radiozender. Daarvoor hield alleen het Franse leger zich bezig met regelmatige uitzendingen via de in 1921 ge´nstalleerde zender op de Eiffeltoren.
Emille Girardeau
Op 26 juni 1922 was de eerste radio-uitzending van Girardeau's zender met de naam Radiola en op 6 november van dat jaar kregen de uitzendingen - radiofonisch theater, reportages (met name over sport) en informatie -  een regelmatig karakter. Hoewel reclame officieel verboden was, werden de uitzendingen wel gesponsord, bijvoorbeeld door het grote Franse affichebedrijf Avenir. Radiola begreep dat radio niet alleen een
Marcel Laporte
communicatiemiddel was, maar ook een bron van amusement. Men nodigde dus orkesten uit die live speelden, zangers, conferenciers, maar ook dichters en schrijvers. Marcel Laporte, alias "Radiolo" was de eerste Franse radio-omroeper. De zender ging in 1924 verder als Radio Paris.
Affiche 1929 Affiche 1927
Aankondiging van de radioconcerten van Radiola, 1924
Musici en voordrachtskunstenaars in de studio van SFR in 1923. Achter de microfoon Marcel Laporte.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 21 januari 2021