Home
Radio's
  Radio Tukker
    Sonora 4
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Vierlamps tweekringsontvanger voor batterijvoeding
Houten chassis met ebonieten frontplaat met zilverkleurige, gegraveerde belettering. Het losse chassis was ooit onderdeel van een groter meubel, maar ik vond een originele kleinere kast voor de radio. In deze uitvoering is de radio ook verkocht (met dank Johan Beenen uit Gorredijk).
Het toestel heeft achtereenvolgens een h.f.-buis, een detectorbuis, een l.f. buis en een eindbuis. Het gaat dus om een 1V2 rechtuitschakeling, de l.f. buis en de eindbuis zijn uitgevoerd met weerstandskoppeling. De accuspanning wordt zonder een reostaat te gebruiken op de buizen gezet. De volumeregelaar (een reostaat van 50 k) bevindt zich tussen de detectorbuis en de l.f. buis, een voor die tijd moderne oplossing. De luidsprekeraansluiting is uitgevoerd via een smoorspoelkoppeling (een Ferrix smoorspoel plus een Hydra condensator), een beveiliging die voorkomt dat er hoogspanning op de luidspreker komt te staan.
De knoppen van links naar rechts: primaire afstemming met fijnafstemming, golflengteschakelaar met daarboven de terugkoppeling, secondaire afstemming met fijnafstemming, reostaat voor de volumeregeling. Aansluitingen aan de achterzijde: luidspreker, aansluitingen voor een plaatspanningsapparaat, accu voor de gloeistroomvoeding, aardbus en antenne.
Bij het toestel hoort een omvangrijk voedingsapparaat, dat niet alleen de plaatspanning, maar ook de gloeistroom levert.
Gegevens Buizen  
Serienummer: geen
Afmetingen (hbd): 22,8 x 51,4 x 23 cm
Bouwjaar: 1927
Aangeschaft in: 2015
Verkocht in: 2022
Voltages: 4, 45, 135, -1,5, -15
   

Klik op een buis voor meer informatie

Bedradingsschema

Wat werd er in 1927 uitgezonden?

 

Luister naar "At the Jazz Band Ball" door Bix Beiderbecke and his Gang, opgenomen in 1927

De bovenzijde van het chassis
De achterzijde van het chassis
De binnenzijde van de radio

Advertentie uit de Luistergids van 22 oktober 1926

 

Advertentie uit het Nieuwsblad voor Gorinchem en Omstreeken, 26 november 1926

 Het bijbehorende voedingsapparaat

Het voedingsapparaat van twee kanten bekeken.
Het apparaat, uitgerust met transformatoren en smoorspoelen van het merk Ferrix en blokcondensatoren en een dubbele elco van het merk TCC, levert behalve de plaatspanningen voor de detector en de overige buizen ook de gloeistroom. Op de foto links de transformator voor de plaatspanning, een smoorspoel, de dubbele elco voor de afvlakking van de gloeistroom en de gloeistroomtransformator; op de foto rechts de kuproxcel voor de gelijkrichting van de gloeistroom, blokcondensatoren voor de afvlakking van de plaatspanning en een smoorspoel.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 25 december 2022