Dubbele elektromechanische versterker ("koolversterker").
In een mahoniehouten kistje met een dekseltje. Aan de achterzijde en rechts zijn aansluitingen aangebracht voor input, output en de batterijspanning. Aan de binnenzijde van het deksel is een schema met een korte gebruiksaanwijzing aangebracht. Het dubbele systeem versterkt het signaal van een kristalontvanger, zodat een hoornluidspreker ermee kan worden aangestuurd. De vermogensversterking is ongeveer 1000 maal. Maximaal uitgangsvermogen ligt rond de 0,3 Watt. Het frequentiebereik loopt tot ongeveer 1800 Hz.
Onder het houten deksel zitten twee hefboompjes, AB en CD. Met het linker wordt de voorversterker ingesteld, met het rechter hefboompje de eindversterker. De beide versterkertjes staan ingesteld als balansversterker, om verzadiging van de ijzerkernen van de spoelen te voorkomen. Het ingangssignaal wordt via twee aansluitingen toegevoerd aan een spoel, waardoor een metalen staafje ("reed") gaat trillen in het ritme van het geluidsignaal. Het staafje is verbonden met een koolmicrofoontje dat is aangesloten op een batterij van 6 volt. De stroom wordt hierdoor versterkt en daarna opnieuw toegevoerd aan een tweede systeem, waardoor de stroom extra wordt versterkt en via een aanpassingstransformator aan een aangesloten hoornluidspreker wordt toegevoerd.
De koolversterker werd uitgevonden in 1904 door Bell ingenieur Herbert E. Shreeve. Hij gebruikte het systeem (foto links) voor de versterking van telefoonsignalen tussen New York en Chicago.
Het geluid dat met dit type versterker zou worden verkregen wordt in advertenties "puur en onvervormd" genoemd. De waarheid is dat het systeem behoorlijk vervormde. Het was wel goedkoper dan een buizenversterker.
In 1923 introduceerde Brown de Microphone Amplifier voor enkelvoudige versterking en een luidspreker waar het systeem ingebouwd zat, de "Crystavox" (foto rechts).
Sidney George Brown (1873-1948) was een productieve uitvinder van elektromechanische apparaten, waaronder de bekende "A" koptelefoon, de "Microphone Amplifier" en een gyrokompas. Het bedrijf maakte luidsprekers en korte tijd ook radio's. In 1906 richtte hij Telegraph Condenser Co op en in 1910 begon hij een bedrijf onder zijn eigen naam, S.G. Brown Ltd., in Watford (ten noorden van Londen). Later had hij ook een bedrijf in North Acton, London W3. S.G. Brown Ltd. werd later onderdeel van Racal, dat weer opging in Thales-Racal Acoustics.
Gegevens
Serienummer: Geen
Afmetingen: 33,5 x 12,5 x 12,5 cm
Bouwjaar: 1926
Aangeschaft in: 2011
Gelijkstroomweerstand: 2000 ohm
Gewicht: 1,9 kg
Oorspronkelijke prijs: 1.4.0, later 44 Shilling
 
In hetzelde jaar, 1926, introduceerde de New Wilson Electrical Manufacturing Co., Ltd., 18 Fitzroy Street, Euston Road, Londen W1. ook een koolversterker, de Microphone Bar Amplifier voor enkelvoudige versterking (foto hiernaast).

Vooraanzicht
Vooraanzicht en detailopname van het systeem.
Links en midden de beide versterkers, rechts de aanpassingstransformator en een luidsprekercondensator.
Advertentie in Popular Wireless van 15 januari 1927

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 22 januari 2021