Elektromechanische versterker ("koolversterker").
In een mahoniehouten kistje met een dekseltje dat kan worden geopend met een kliksluiting. Links en rechts daarvan zijn aansluitingen aangebracht voor input, output en batterijspanning. Aan de binnenzijde van het deksel is een schema aangebracht. Aan de voorzijde van het kistje zit het typeplaatje; op de linkerzijde een BBC transfer met de tekst "Type approved by Post Master General". Op de bovenzijde van het deksel is een knop aangebracht  met het opschrift "Magnetic Adjustor" of "Vernier magnetic tuning adjustment", zoals deze in een advertentie wordt genoemd. In deze knop zit een klein magneetstaafje verborgen. De stand van dit magneetje is instelbaar ten opzichte van de hoefijzermagneet die eronder zit. De knop kan worden gebruikt als fijninstelling voor de versterker. De versterking is ongeveer zes maal bij een toon van 400 Hz; waarschijnlijk ligt de versterking rond de 1000 Hz nog wat hoger.
Het ingangssignaal wordt via twee aansluitingen (LF) toegevoerd aan een spoel ("receiving coils"), waardoor een metalen staafje ("reed") gaat trillen in het ritme van het geluidsignaal. Het staafje is verbonden met een koolmicrofoontje dat is aangesloten op een batterij van 6 volt. De stroom wordt hierdoor versterkt en via een aanpassingstransformator aan een aangesloten hoornluidspreker toegevoerd. In 1926 kwam Brown met een versie die het geluid via een extra spoelstel en koolmicrofoon nog een keer versterkte.
Dit type versterker werd uitgevonden in 1904 door Bell ingenieur Herbert E. Shreeve. Hij gebruikte het systeem (links) voor de versterking van telefoonsignalen tussen New York en Chicago. Brown introduceerde in 1923 een luidspreker waar het systeem ingebouwd zat, de "Crystavox" (rechts). De "V" in de typeaanduiding van de Brown geeft aan dat het apparaat kan worden gebruikt in combinatie met een 1-lamps ontvanger. Er is ook een type "C" voor gebruik in combinatie met een kristalontvanger. 
Voordeel van deze versterker was dat hij de helft kostte van een buizenversterker; 5 pond versus ongeveer 10 pond.

Er werd een viertal types geleverd, met verschillende in- en uitgangsimpedanties. De hier getoonde versie heeft een in- en uitgangsimpedantie van 120 ohm; het is de RR53/1. De oorspronkelijke prijs was £ 5-5-0.
In Nederland werd het versterkertje ("Microphone-Relais voor laagfrequentversterking") ook verkocht. Het kostte f 75,-.
Hiernaast een advertentie uit het Tijdschrift Radio Expres van 7 augustus 1924.
Sidney George Brown (1873-1948) was een productieve uitvinder van elektromechanische apparaten, waaronder de bekende "A" koptelefoon, de "Microphone Amplifier" en een gyro kompas. Het bedrijf maakte luidsprekers en korte tijd ook radio's. In 1906 richtte hij Telegraph Condenser Co op en in 1910 begon hij een bedrijf onder zijn eigen naam, S.G. Brown Ltd., in Watford (ten noorden van Londen). Later had hij ook een bedrijf in North Acton, London W3. S.G. Brown Ltd. werd later onderdeel van Racal, dat weer opging in Thales-Racal Acoustics.
Links de Brown Crystal Amplifier met twee microfoons uit 1926.
Gegevens
Serienummer: 7112
Afmetingen: 16,5 x 12 x 9,5 cm
Bouwjaar: 1923
Aangeschaft in: 2011
Sold in: 2024
Gelijkstroomweerstand: 120 ohm
Klik op het schema om te vergroten
Het geluid dat met deze versterker zou worden verkregen wordt in advertenties "puur en onvervormd" genoemd. De waarheid is dat dit systeem behoorlijk vervormde.
De rechten werden in 1926 door Brown, die niet langer geļnteresseerd was in het systeem, doorverkocht aan The New Wilson Company in Londen. In dat jaar introduceerde New Wilson de Microphone Bar Amplifier.

De New Wilson Microphone Bar Amplifier

Advertentie voor de verschillende uitvoeringen van de Microphone Amplifier

Bovenaanzicht
Zijaanzicht en detailopname van het systeem

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 21 juli 2024