Home
Radio's
  Westinghouse
   RC
   Aeriola Senior
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Regeneratieve ontvanger met n buis
Al ruim voor voor de jaren twintig begonnen werden in de Verenigde Staten experimentele radio-uitzendingen verzorgd. Westinghouse begon in 1920 met een een eigen radiostation: KDKA in Pittsburgh.  In 1921 kwam de Aeriola Junior uit, een kristalontvanger die $25 kostte. Rond december 1921 kwam Westinghouse met de Aeriola Senior: een regeneratieve ontvanger met n buis, die een stuk gevoeliger was, zodat ook verder verwijderde stations konden worden ontvangen; prijs $69.
De vroege versie had een zilverkleurige metalen schaalverdeling onder de knoppen; dit exemplaar dateert van ongeveer 1923 en heeft een zwarte schaalverdeling. De kast is gemaakt van mahoniehout (de eerste serie was van populierenhout). De buis is een 11 helgloeier.
Voor gebruikers die de radio wilden gebruiken samen met een luidspreker kwam er in 1922 ook nog een bijpassende losse versterker met twee buizen op de markt, de Aeriola Senior Amplifier.
De radio werkt met behulp van een tweetal simpele batterijen (1,5 Volt voor de gloeispanning en 22,5 Volt voor de plaatspanning), een koptelefoon en een antenne + aarde.
Gegevens Buizen
Serienummer: geen
Afmetingen (bhd): 17,8 21,6 18,4 cm
Bouwjaar: 1923
Aangeschaft in: 2006
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1923 uitgezonden?

 

Luister naar "The Dicty Blues" door het orkest van Fletcher Henderson, opgenomen op 9 augustus 1923

Bovenzijde
Binnenzijde
Advertentie voor de Westinghouse Aeriola, 1921 Luisteren naar de Aeriola sr. op een tuinschommel
Een gezin luistert naar een Aeriola sr. op de cover van Popular Wireless, 3 juni 1922.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 17 december 2019