Home
Radio's
 Van Roon & Co.
  Ronofoon
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Drielamps (+ gelijkrichter) wisselstroomontvanger
Met blauw craquele geverfde metalen frontplaat. Tussen de beide afstemschalen zit een goudkleurige opdruk met het woord  "Ronofoon". Geschikt voor ontvangst op de middengolf en op de lange golf. Uitgevoerd met een gelijkrichter, een hoogfrequent buis, een detector en een laagfrequent buis.
De radio werd gemaakt door de firma Waldorp in Den Haag. Het toestel heeft een Philips licentiesticker.
De knoppen van links naar rechts: standenschakelaar voor volumeregeling (zie informatie hieronder), primaire afstemming, golflengteschakelaar (twee middengolfbereiken en lange golf), secondaire afstemming, terugkoppeling. Aan de achterzijde aansluitingen voor een luidspreker, een grammofoon, een aarde en een antenne.
Het chassis hierboven was oorspronkelijk onderdeel van een meubeltje; de standaarduitvoering in houten kast is hiernaast te zien (toestel: Carl Schniermanni).
De oorspronkelijke prijs was f 230,-.

De eerste vier standen van de volumeregelaar zijn verbonden met aftakkingen van de koppelspoel, in de laatste stand wordt de koppelspoel overbrugd. In deze stand is de schakelaar doorverbonden met de uitgang van het linker spoelblok. Alleen de de afgestemde kring staat dan nog parallel. De gevoeligheid is dan het grootst.
Gegevens Buizen Schema
Serienummer: 80258 licentie 29935
Afmetingen (bhd): 39  18,5  22 cm
Kast: 47 x 23 x 24,5 cm
Bouwjaar: 1930
Aangeschaft in: 2018
Voltage: 220 volt ~

 

Klik op een buis voor meer informatie

 

Klik op het schema om het te vergroten

Wat werd in 1930 uitgezonden?

 

Luister naar "Crazy Pirouette" door Stan Greening and his Orchestra, opgenomen op 6 februari 1930

Bovenzijde
Een Philips licentieplaatje is aangebracht op de achterkant van de frontplaat.
De primaire afstemspoel
Links de standenschakelaar voor het volume, daarnaast de afstemcondensator en de spoelen voor de lange en de middengolf. De fraai gewikkelde honingraatspoel is de koppelspoel.
Advertentie in BORN van 11 juli 1930

Waarschijnlijk om aan te tonen hoe hoog het licentiebedrag was dat aan Philips moest worden betaald, noemt Van Roon in deze advertentie expliciet de prijs van de radio met en zonder licentie.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 03 november 2019