Home
Radio's
  Telegrafia
    Weekend
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Kleine draagbare eenlamps batterijontvanger
Voor ontvangst op de middengolf. In zwartgeverfde houten behuizing. De zijkanten en de bodem zijn bekleed met zwart boekbinderslinnen; hieronder is ook de rond het toestelletje gewikkelde raamantenne aangebracht. De bovenzijde is van bakeliet, evenals de knoppen. Door het losdraaien van de schroef in het midden van het voorpaneel is de binnenzijde bereikbaar. De prijs van het toestelletje was 210 Kč in 1935.
De schakeling van de Weekend berust op een uitvinding van E.H. Armstrong uit 1922, de superregeneratieve ontvanger. Hiermee is met een minimum aan onderdelen een gevoelige ontvanger te construeren. Een teruggekoppelde detector (in dit geval een A441N, geschakeld als Negadyne) wordt in genererende toestand gebracht, maar dit genereren wordt periodiek onderbroken in een veel lagere frequentie, de quench-frequentie. Deze moet net boven het hoorbare gebied liggen. Hierdoor ontstaat impuls modulatie in de anodekring van de buis in het ritme van de modulatie van de ontvangen zender.
Voordelen zijn de hoge gevoeligheid en de simpele schakeling. Nadeel is de grilligheid van de schakeling, vooral bij lagere frequenties, zoals de middengolf en de lange golf. Een extra spoeltje met een condensator van 1500 cm (zie schema) dient om de schakeling te laten oscilleren op de quench frequentie. (met dank aan John Hupse)
Gegevens  
Serienummer: 777
Afmetingen (b×h×d): 14,2 × 16,2 × 7 cm
Bouwjaar: 1935-1936
Aangeschaft in: 2009
Buis  
Klik op een buis voor meer informatie
Schema

Wat werd er in 1935 uitgezonden?

 

Luister naar "Hola hej!", gezongen door Kamila Strnadová en Oldřich Kovář, opgenomen in 1935

Binnenzijde
Aan de bovenzijde zijn links de knoppen van een reostaat en rechts die van de afstemming zichtbaar. De A441 is horizontaal bevestigd; daarachter is een bordje met een aantal componenten te zien. Het draadje dat rechtsboven vanaf de afstemcondensator in het houten bovenschotje verdwijnt, loopt naar een raamantenne die rondom het toestel is aangebracht. Het batterijcompartiment biedt plaats aan 6 platte 4,5 volt batterijen.

Vladimír Fiala uit Tsjechië mailde me een scan van de wikkel van een Telegrafia batterij
Bovenzijde
Links: afstemming; rechts: reostaat. In het midden een aantal aansluitpunten. Boven en onder aansluitingen voor twee koptelefoons. In het midden kan een antenne worden aangesloten maar het toestelletje kan ook worden gebruikt met de ingebouwde raamantenne.
De Telegrafia Weekend, met koptelefoon
De Telegafia Weekend met gevuld batterijcompartiment

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 28 april 2019