Home
Radio's
  Schaleco
    VE301W
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Eenkringsontvanger met terugkoppeling
Vanaf 1933 werden grote aantallen gebouwd om de ontvangst van Nazi-propaganda mogelijk te maken. Het technisch ontwerp is van Otto Griessing (1897-1958); de bakelieten kast werd ontworpen door Walter Maria Kersting (1889–1970). Deze eenkringsontvanger werd in dezelfde uitvoering door meerdere fabrieken gebouwd. Het getal 301 verwijst naar de machtsgreep van Hitler op 30-1-1933. De toenmalige verkoopprijs was RM 76. Toch bleef het een dure radio: het maandsalaris van een arbeider lag tussen de RM 120 en RM 150.
Er werden allerlei hulpmiddelen op de markt gebracht om de gebruiks- en ontvangstmogelijkheden te verbeteren.
 
De radio werd in 2010 enige tijd in bruikleen gegeven aan het Haags Gemeentemuseum voor de tentoonstelling "Norm=Vorm".
Van schoenen en keukenkastjes tot koffiebekertjes en computerprogramma’s, ze zijn allemaal gestandaardiseerd. Nog nooit zijn zoveel consumentenproducten om ons heen hetzelfde geweest. En dat heeft grote voordelen. De T-Ford wees met zijn uitwisselbare onderdelen en zijn productie met de lopende band de weg naar een goedkope auto voor iedereen. Gestandaardiseerde maten voor confectie brachten betaalbare en passende kleding voor velen.
De industriële eisen om vaste typen te ontwikkelen inspireerde ontwerpers als Dieter Rams en Piet Zwart, fabrikanten als Braun en Thonet en scholen als het Bauhaus om goede en goedkope producten te ontwerpen. Standaardproducten bepalen ook de sociale, culturele en zelfs esthetische norm. Maar met zijn vele (sub)culturen verandert de samenleving permanent. De standaards voor producten die zijn vastgelegd door de overheid en door normerende instanties als DIN verouderen in de praktijk daardoor snel.
Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn ontwerpen van onder anderen Dieter Rams, 2012Architecten, Charles en Ray Eames, Ettore Sottsass, Kisho Kurokawa, Paul Schuitema, Pierre Paulin, Wim Crouwel en Mario Bellini. Een aantal hiervan komt uit de collectie van Centre Pompidou en is nog nooit eerder in Nederland te zien geweest.
De tentoonstelling toont een wereld van standaardisatie, de vooruitgang en de kritische kanttekeningen die daarbij worden geplaatst door ontwerpers.
De tentoonstelling was te zien in het Haags Gemeentemuseum van 8 mei tot en met 15 augustus 2010. Na Den Haag verhuisde Norm=Vorm naar Essen in Duitsland. Hier was de tentoonstelling te zien in Halle V van Zeche Zollverein van 28 augustus t/m dinsdag 19 oktober 2010, in het kader van Ruhr 2010. Het Ruhrgebied was gedurende 2010 culturele hoofdstad van Europa.
   
 Gegevens Buizen
Serienummer: 35051
Afmetingen (b×h×d): 28 × 39 × 16 cm
Bouwjaar: 1933
Aangeschaft in: 2005
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd in 1933 uitgezonden?

 

Luister naar "Ich bin der Hans im Glück" door Die Weintraubs, opgenomen in 1933

Achterwand

Achterzijde

Voorzijde (detail)

Gebruiksaanwijzing voor de VE301
Het luisteren naar buitenlandse zenders werd uiteindelijk krachtig ontmoedigd o.a. door het aanbrengen van een waarschuwingskaartje dat op een asje van één van de knoppen werd geschoven.
In een aantal gevallen werd zelfs de doodstraf opgelegd.
Nazi-officials reiken een Volksempfänger uit.  

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 28 april 2019