Home
Radio's
  Radialva
    Super Boum
    Super AS51
    Super Clips
    Fox 57
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Superheterodyne ontvangers
Gemaakt van Pollopas (meer informatie over deze kunststof hieronder). De kasten zijn wit en kastanjebruin, het luidsprekerfront en de knoppen zijn rood. De betiteling "Super Boum" geeft aan dat de radio goed in staat is lage tonen weer te geven. Het betekent ook "Groot Feest". De radio, die zich met zijn kleurige uiterlijk vooral op jongeren richtte,  werd gepresenteerd op de Foire de Paris, die gehouden werd van 21 mei - 6 juni 1949. De zoon van de oprichter, de heer Véchambre, vertelde in een interview in 2005 dat de radio niet het succes ten deel viel dat de ontwerpers er in die tijd van hadden verwacht.
Voor ontvangst op de middengolf (180-555 meter). Bij het bereiken van het einde van de middengolf wordt automatisch overgeschakeld naar een klein segment van de lange golf waar vroeger het populaire station Radio Luxemburg uitzond op 1293 meter. Momenteel is RTL France op 1281 meter in dat segment te horen. Verdere stations op de lange golf kunnen niet worden ontvangen. Er zijn ook toestellen met een complete lange golf; deze zijn waarschijnlijk later dan 1949 gemaakt. In 1948 werd een herindeling van een groot aantal frequenties afgesproken in Kopenhagen. In maart 1950 werden deze wijzigingen van kracht. Het witte toestel heeft nog de oude zenderindeling; het bruine toestel heeft de indeling van na maart 1950.
De middenfrequentie is 472 kHz. Een schaallampje (6,3 volt, 0,1 A) draait mee met de aanwijzer.
Aan de achterzijde kunnen een antenne en een aarde worden aangesloten.
De knoppen van links naar rechts: aan/uit/volume, afstemming.
De Ticonal luidspreker heeft een diameter van 12 cm. Radialva leverde ook een op dezelfde manier als de radio vormgegeven luidspreker. De knoppen hebben hier geen functie, ze zijn vastgezet. (zie foto hiernaast).
De ontvanger werd in een aantal kleuren geleverd: bruin/rood, bruin/wit, bruin/mintgroen, wit/rood, wit/mintgroen, wit/blauw en wit/rood.
De bruin-rode versie heeft een sticker met de naam van de verkoper: F. Jeanson, Radio Gambetta, 144 Rue Gambetta, Reims.
Gegevens Buizen
Serienummers: 71234 (wit) 71285 (bruin)
Afmetingen (b×h×d): 20 × 23 × 15  cm
Bouwjaar: 1949/1950
Aangeschaft in: 2018
Gewicht: 2,9 kg
Voltage: 110-125 volt ~ en =
Klik op een buis voor meer informatie

Schema Beschrijving (Frans)
  Pollopas is de handelsnaam van een duroplastische kunststof op basis van ureum-formaldehydehars. Vanaf het begin van de jaren 30 werden veel gebruiksartikelen gemaakt van het materiaal, toen het vanaf 1929 op grotere schaal werd gefabriceerd door Dynamit-Nobel in Duitsland. De basis was hetzelfde als die van Bakeliet; het hoefde alleen niet onder zeer hoge druk en temperatuur met een vulmiddel te worden geperst, waardoor het makkelijker was kleurstoffen toe te voegen. Waarschijnlijk is de naam afgeleid van de naam van de ontdekker, de chemicus F. Pollack. De kunststof Catalin lijkt op Pollopas, maar kan niet worden gebruikt in combinatie met levensmiddelen. Catalin is ook wat minder stevig dan Pollopas.

Wat werd er in 1949 uitgezonden?

 

Luister naar "Barbados" door het Charlie Parker Quintet. Charlie Parker (as), Kenny Dorham (t), Al Haig (p), Tommy Potter (b),  Max Roach (d). Opgenomen in de Salle Pleyel in Parijs, mei 1949

Achterzijde
Zijkant  
Dit witte model heeft twee rode strepen over de bovenzijde van de kast; een niet veel voorkomende versiering                               Het bruine model is wat soberder uitgevoerd
De achterzijde van het chassis De voorzijde van het chassis
Onderin rechts zit een relais. Deze voorziening beschermt het schaallampje dat onderdeel is van de meedraaiende aanwijzer (foto rechts) bij het inschakelen. De aanwijzer wordt van onderaf verlicht door een schaallampje (6,3 volt, 0,1 A).

Beschrijving en foto's van het toestel bij de presentatie op de Foire de Paris in 1949

Foldertje van de Super Boum

Advertentie voor de Radialva Super Boum in het tijdschrift TSF pour tous, juni 1949

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 28 april 2019