Philips Onbekende Eenkringer

 
Eenvoudige eenkrings ontvanger met terugkoppeling
In bakelieten kast met bruin luidsprekerdoek met ruitmotief. De knoppen van links naar rechts: aan/uit volumeregelaar, afstemknop met daarachter de golflengteschakelaar, terugkoppeling.
De ronde celluloid afstemschaal wordt van boven verlicht.
Aan de achterzijde zijn een aansluiting voor antenne en aarde en een selectiviteitsregelaar aanwezig.
Voor ontvangst op de kortegolf van 15-50 meter en de middengolf van 250 tot 550 meter. De namen van de zenders Hilversum I en Hilversum II zijn op de schaal aangegeven.
Het toestel heeft qua uiterlijk en technisch ontwerp veel weg van de tropentoestellen 153A en 154A "Lido" uit 1937 en 1938, maar de radio is in deze uitvoering tot nu toe onbekend. Het zou kunnen gaan om een restpartij van een oorspronkelijk voor Nederlands-Indië gemaakt toestel (waarschijnlijk een Philips 154A), dat i.v.m. het uitbreken van de oorlog Indië niet meer heeft bereikt en later werd aangepast voor gebruik in Nederland door het plaatsen van een andere spoelbus met middengolf en kortegolf en een ander schaaltje. (Een typeplaatje ontbreekt en dat heeft ook niet op het toestel gezeten).
De schaal van een Indische 153A. In rood (enigszins vervaagd) de verdeling 20-65 meter; in zwart 70-200 meter. Daaronder het Philips logo in rood en zwart en de tekst "Philips Radio". (foto Prayudi Wibowo). De schaalverdeling van de boven afgebeelde radio. In de binnenste ring de schaalverdeling 250-550 meter en de namen van de zenders Hilverum I en Hilversum II; in de buitenste ring de schaalverdeling 15-50 meter. Daaronder het Philips logo in rood en zwart.
Gegevens  
Serienummer: geen typeplaatje
Afmetingen (b × h × d): 32 × 37 × 15 cm
Bouwjaar: ± 1940
Gekocht in: 2017
Verkocht in: 2023
Gewicht: 7,8 kg
Voltages: 110, 125, 145, 200, 220, 245 volt ~
Buizen  
Klik op een buis voor meer informatie

Vervangend schema

Code op de afstemschaal

Wat werd er in 1940 uitgezonden?

 

Luister naar "Snoezepoes" door The Ramblers Dansorkest o.l.v. Theo Uden Masman, gezongen door Marcel Thielemans, opgenomen in het Hof van Holland, Hilversum, 28 maart 1940

Achterzijde zonder achterwand
Het chassis is in rubbers opgehangen in een gleuf in de bakelieten behuizing. Twee korte metalen stripjes sluiten het geheel op.
Chassis boven
In de dop van de topaansluiting van de EF6 detecorbuis is de roosterlekweerstand opgenomen. Om deze niet te warm te laten worden zijn ventilatieopeningen aangebracht.
Onderzijde chassis
Een aantal teercondensatoren heeft een metalen omhulling.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 30 september 2023