Home
Radio's
  Het Oosterpark
    2-Lamps ontvanger
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Tweelamps primaire ontvanger voor batterijvoeding
Principe: primaire ontvanger. Het schema lijkt sterk op dat van een NSF O40 uit 1923.
Ebonieten frontplaat en eikenhouten kast. Klassiek model in de vorm van een lessenaar.
Aan de bovenzijde van het front zitten de twee lampen met links de antenneaansluiting en rechts de aarde, daaronder de spoelhouders waarvan een beweegbaar. Onder de spoelenset bevindt zich een reostaat. De aansluitbussen links zijn voor de anode batterij en de accu voor de gloeistroom; de aansluitingen rechts zijn voor een koptelefoon. Onderaan zit de afstemknop met fijnafstemming.
De radio was aangepast voor gebruik met 1 volts buisjes. Aan de binnenzijde van het apparaat waren batterijen voor de gloeistroom en de anodespanning geplaatst, hoewel dit oorspronkelijk niet de bedoeling was. Het ontwerp gaat uit van accuvoeding met 4 volts buizen en 50 volt anodespanning.
De buizenbezetting is onbekend. Waarschijnlijk twee maal A406.
 Gegevens Buizen Schema  
Serienummer: geen
Afmetingen (hbd): 37  23,5  21,5 cm
Bouwjaar: 1925
Aangeschaft in: 2011
Voltages: 4 / 50 V
Klik op een buis voor meer informatie. Klik op schema om te vergroten.

Wat werd er in 1925 uitgezonden?

 

Luister naar "Rose Marie" gespeeld door de Nederlands-Belgische formatie "The Excellos Five", Louis de Vries (tp), Henri van den Bossche (tb), Alphonse van Asbroek (cl, s), Joop de Leur (p), Bob Kierberg (dr, ld), opgenomen in Berlijn in december 1925

Binnenzijde voor restauratie
Het toestel is bedraad met vierkant draad. Het toestel is hier aangepast voor gebruik met 1 volts buizen met zijaansluiting. Daardoor kon de de voeding van het toestel geheel inwendig worden gehouden. Op de Habana transformator bleek ook een batterij gezet te zijn voor de negatieve roosterspanning (op deze foto al weggehaald).
Het toestel na restauratie
De batterijen werden weggehaald, de telefooncondensator werd hersteld, twee onbrekende verbindingen werden opnieuw gelegd en de roosterlekweerstand werd vervangen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019