target="_blank"

Home
Radio's
 Gambrell
   Unit combination
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Combinatie van ontvangstmodules
Drie units bevestigd op een mahonie bodemplaat, bestaande uit de Gambrell Variable Condenser 5006 met daarboven een unit voor fijnafstemming (rechts), een Reaction Unit 4118 (midden) en een Sonus Valve Panel (links).

Advertentie in Wireless World, september 1923

Bovenaan rechts kan de antenne worden aangesloten. De waarde van de afstemcondensator is 240 pF.
In het middelste blok wordt de terugkoppeling geregeld door middel van een vaste en een beweegbare spoel. De beide spoelen, gemerkt "A" en "B"" (zie advertentie hiernaast), zijn respectievelijk voor 60-260 en 100-420 meter (bij een afstemcondensator van 240 pF).
Het Sonus Valve Panel bestaat uit een mahoniehouten behuizing met een buishouder, een gloeistroomreostaat, roosterlekcondensator en -weerstand en een telefooncondensator. Links zitten aansluitpunten voor de gloeistroom en de
hoofdtelefoon en rechtsboven zitten de aansluitpunten voor de hoogspanning van de Cossor P1 detectorbuis. De prijs van deze unit was 0.37.6.
De spoelen van Gambrell werden anders gemaakt dan de meeste spoelen in die tijd, omdat ze gewikkeld zijn in afzonderlijke, gescheiden lagen en niet op elkaar, zoals bij een honingraatspoel. Het geribbelde patroon dat aan de buitenkant van de spoelen te zien is, wordt gevormd door de ebonieten strips die de lagen op hun plek houden. Deze gepatenteerde spoelen werden voor het eerst besproken in het blad Wireless World van 7 oktober 1922. Per stuk kostte een spoel 5s/9d.
Gegevens Buizen
Serienummer: geen
Afmetingen (hbd): 19 39,6 x 17  cm
Gemaakt in: 1923
Aangeschaft in: 2014
 
Klik op een buis voor meer informatie
   

Wat werd in 1923 uitgezonden?

 

Luister naar "My Buddy" door het Engelse orkest van Bert Ambrose, opgenomen op 3 april 1923.

Bovenaanzicht

De onderzijde van het Sonus Valve Panel
Links van de reostaat voor de gloeistroom van de detectorbuis is de roosterlekweerstand van 5 Mohm te zien. Boven de reostaat, de roostercondensator van 50 pF en rechts de telefooncondensator van  4 nF.

Advertentie voor het Sonus Unit Valve Panel in Popular Wireless van 1 juli 1922

This page was last edited on 27.04.2019