Superheterodyne ontvanger

Notenhout gefineerde kast met zwart bakelieten rand rond de verlichte zenderschaal en zwart bakelieten knoppen. De bakelieten rand draagt de naam "Erres Radio". De radio staat op een zwarte bodemplaat. Het toestel heeft twee golfbereiken: midden- en lange golf.

De radio is uitgerust met een mengoctode en een 9 W eindbuis. Het heeft automatische volume- en fadingcorrectie en een bekrachtigde luidspreker.
De knoppen van links naar rechts: aan/uit/volumeregeling, afstemming, golflengteschakelaar. Aan de achterzijde is een toonregelknop aangebracht. Daarnaast een aansluiting voor een extra luidspreker, een grammofooningang en antenne- en aardbussen.
Het toestel is elektrisch gelijk aan de Erres KY142. De KY142 is uitgerust met een neon indicatiebuisje en de kast is wat hoger.
Op de achterzijde van het chassis is het nummer 4112, met daaronder het nummer 144 gestempeld. Op de linker spoelbus zit een "Licence SBR-SEM-BELL" sticker, waaruit blijkt dat het toestel in BelgiŽ is verhandeld. Op dezelfde spoelbus is in potlood eveneens het nummer 4112 aangebracht. De achterwand is tweetalig en de stationsnamen op de schaal zijn in het Frans.
De oorspronkelijke prijs was BFr 1975,-.
In de nacht van 16 op 17 januari 1934 werd in Europa een grote herverdeling van golflengtes doorgevoerd, op last van de Internationale Radioconferentie. Zenders die elkaar voorheen in de weg zaten, werden anders gegroepeerd. Ook werd de ether, zoals men schreef, "in parten van 9 kilocycles verdeeld, zoodat de zenders netjes opgepakt naast elkaar komen te liggen. Ieder in zijn eigen aetherkanaal". Vanaf dat moment werden radio's ook steeds meer uitgerust met stationsschalen waarop de namen van de stations werden vermeld.
 Gegevens Buizen  
Serienummer: 4112
Seriegrootte: onbekend
Afmetingen (h x b x d): 40 ◊ 38 ◊ 24,5 cm
Bouwjaar: 1934
Aangeschaft in: 2015
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd in 1934 uitgezonden?

 

Luister naar "I Only Have Eyes For You", gezongen door Jack Plant, begeleid door het orkest van George "Scott" Wood, opgenomen op 3 december 1934

Achterzijde
De aanduidingen op de achterzijde zijn tweetalig (Nederlands en Frans).
Binnenzijde
Het serie- en typenummer zijn op de achterkant van het chassis gestempeld.
De onderzijde van het chassis
SBR-SEM-BELL Licentiesticker
Spoelbus met licentiesticker en serienummer in potlood.

Advertentie in dagblad "Le Soir" van 2 december 1934

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 18 september 2020