Tweekrings ontvanger voor wisselstroom

In houten kast (voorzijde: noten fineer, zijkanten beuken fineer) met zwart bakelieten rand rond de door een schaallampje verlichte zenderschaal en vier zwarte bakelieten knoppen. Onder de golflengteschaal staat de tekst "Erres Radio". De radio staat op vier zwarte voetjes; aan de voorzijde zijn die gemaakt van zwart bakeliet en aan de achterzijde van hout. Het toestel heeft twee golfbereiken: midden- en lange golf. Met bekrachtigde elektrodynamische luidspreker. Uitgangsvermogen 6 Watt.

Gezien de eenvoudige uitvoering en de lage prijs, werd het toestel bij de introductie op de 31ste
Jaarbeurs in Utrecht in de dagbladen omschreven als "volksontvanger". (Bron: het Limburgsch Dagblad van donderdag 13 september 1934).
De knoppen van links naar rechts: aan/uit/volumeregeling, afstemming, golflengteschakelaar, terugkoppeling. Aan de achterzijde bevinden zich een aansluiting voor een extra luidspreker, een grammofooningang, twee antennebussen en een aardbus.
In de achterwand is tevens een selectivator (zeefkring) ingebouwd. Deze ontbrak in dit toestel en werd gereconstrueerd.
Op het originele Van der Heem schema staat een AF1 als detectorbuis aangegeven. Deze nooit gemaakte buis is identiek aan de E446.
De oorspronkelijke prijs was f 98,-.
 Gegevens Buizen  
Serienummer: 1025
Seriegrootte (geschat): 1000
Afmetingen (h x b x d): 36,5 x 33 x 20,8 cm
Bouwjaar: 1934
Aangeschaft in: 2016
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd in 1934 uitgezonden?

 

Luister naar "Jungle Fever" door Freddy Johnson en Lex van Spall en zijn orkest, met zang van Rosie Poindexter, opgenomen op 29 november 1934 in Casino Hamdorff in Laren

Achterzijde
Aan de bovenzijde van de achterwand is een "Selectivator" (zeefkring) aangebracht.

Binnenzijde
De beide elco's zijn niet origineel

De sperkring in de achterwand
De onderzijde van het chassis
Advertentie in het Limburg Dagblad van 9 februari 1935
Foto van de Erres KY140 uit een folder
De radio is op deze foto uitgerust met de knoppen die op de grotere modellen werden toegepast. Uiteindelijk werd gekozen voor kleinere knoppen. Op de dagbladadvertentie hierboven is de radio met die kleinere knoppen afgebeeld.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 07 september 2020