Driekringsontvanger

Vijflamps, driekrings radio-ontvanger voor wisselstroom met éénknops afstemming en ingebouwde elektrodynamische luidspreker. Deze radio werd verkocht in België door Stokvis-Radio. Stokvis-Radio was onderdeel van het in Brussel gevestigde Stokvis et Fils, 15-19 Avenue de Dixmude.

 Otto van Tussenbroek 

Zeer waarschijnlijk gaat het om een toestel dat in België werd verkocht onder de naam Stokvis-Radio Modèle "Orgue".
De hoge kast met afgeronde hoeken aan de bovenzijde, ontworpen door Otto van Tussenbroek (1882-1957), is van gefineerd eikenhout; het front is van massief eikenhout.
Hier wijkt de kast dus af van van de KY123, waar het toestel sterk op lijkt. In het foldermateriaal van Erres en de artikelen over het toestel in de dagbladen, staat dat de kast  is uitgevoerd in glanzend gepolitoerd notenhout.
Het front, met bruin luidsprekerdoek, is van zwart craquelé geverfd metaal waarin elf verticale sleuven zijn uitgezaagd. De knoppen zijn van bakeliet.
De radio heeft geen achterwand maar slechts twee zwarte driekantige metalen hoekverstevigingen aan de bovenzijde.
De knoppen van links naar rechts: volume en golflengteschakelaar, afstemming, aan/uit en toonregeling. Het schaaltje (schaalverdeling 0-100 en met de golflengtes van de lange en de middengolf in meters) wordt verlicht door het Philips schaallampje 8046 (6 V, 0,5 A).
Aan de achterzijde zijn behalve de antenne en de aardebus, een grammofoon-aansluiting en een aansluiting voor een extra luidspreker aangebracht.
Het datumstempel op het condensatorblok in de radio is van 26 juli 1932.
Op het huis van de afstemcondensator is een stempel geplaatst met de tekst "Stokvis-Radio", daaronder in potlood in het vakje "Type" de tekst "116D" en in het vakje "No" de tekst "856B". Op het chassis is het getal "003808" gestempeld. Ook is achter op het condensatorhuis een Belgische "Licence S.B.R.- S.E.M." sticker aanwezig, die aangeeft dat het toestel in België is verhandeld. Vreemd genoeg zijn op de zijkant van het huis ook de resten van een Philips licentiesticker aanwezig. Deze is helaas onleesbaar.
Het schema van de radio is ongeveer gelijk aan dat van de Erres toestellen KY116, KY117, KY123 en KY129. Een verschil is de in dit toestel gebruikte eindbuis. In de KY117 is dat een E443H, maar in dat toestel zit een robuuste eindtrafo op de luidspreker. In dit toestel is de Philips 2157 toegepast met een kleinere transformator. Als deze luidspreker origineel is en dus bij het toestel hoort, lijkt het uitgesloten dat een E443H als eindbuis is gebruikt. De trafo is daarvoor te klein.
Bij 40 mA zou de wikkeling een vermogen van bijna 1W te verwerken krijgen; bij 20 mA ligt dat met 0,24W een stuk lager. De eindbuis zal dus waarschijnlijk de minder zware C443 of C453 zijn geweest.
De radio werd gemaakt door Van der Heem & Bloemsma in Den Haag.
De originele prijs was BFr 3300,-.
Meer informatie in het reparatieverslag.
Gegevens Buizen  
Stempelgegevens: Chassis: Type: 116D No: 856B 003808
Seriegrootte: onbekend
Afmetingen (h x b x d): 53,5 × 38 × 22,5 cm
Bouwjaar: 1932
Aangeschaft in: 2013
Voltage: 220 Volt ~
   
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd in 1932 uitgezonden?

 

Luister naar "Music in my fingers" door Dansorkest The Ramblers, met zang van Eddy Meenk, opgenomen in Chenil Gallaries, Londen, op 8 november 1932

Achterzijde
De luidspreker is een Philips 2157. Bij dit type zijn de zes gaten in het luidsprekerframe nog niet opgevuld met zwart textiel. Ook is nog geen stofhoes toegepast.

Chassis (onderzijde)

 Advertentie in dagblad Vers L'Avenir van 24 en 25 december 1932

Advertentie in dagblad Le Soir van 19 januari 1933, waarin de radio door Stokvis-Radio wordt aangeboden als prijs in een tombola.

Afbeelding uit een Radio-Stokvis folder

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 27 september 2020