Tweekringsontvanger
Vierlamps ontvanger voor wisselstroom in donkerbruin gebeitst eikenhouten meubeltje met ingebouwde luidspreker, zwart geverfd aluminium front met bakelieten knoppen. Het ontwerp is van Otto van Tussenbroek. Gebouwd door Van der Heem & Bloemsma, Den Haag. Het toestel werd in 1931 op de markt gebracht en maakt gebruik van het chassis van de KY108. De beide chassismodules zijn alleen hier en daar aangepast.
De knoppen van links naar rechts: primaire afstemming, terugkoppeling, secondaire afstemming, golflengteschakelaar. De beide afstemschaaltjes (schaalverdeling 0-100) worden verlicht door een fietslampje (6 V, 0,3 A).
Op het chassis is een grammofoonaansluiting aangebracht. Ook de aarde en de antennebussen zitten op de chassisplaat. De Philips elektromagnetische luidspreker 2044 is met een stekker op het chassis aangesloten, zodat ook een externe luidspreker kan worden gebruikt.
In de bovenzijde van de kast is het ontvangstdeel gemonteerd; onderin is de voedingmodule aangebracht. In de linker zijkant zitten de volumeregelaar, de netschakelaar en de aansluiting voor het netsnoer.
Datumstempel op de koppeltransformator: 11 januari 1932.
De oorspronkelijke prijs van het toestel was f 195,-.
Gegevens Buizen  
Serienummer: 85421
Seriegrootte: onbekend
Afmetingen (hbd): 90,3 45,5 25,3 cm
Bouwjaar: 1932
Aangeschaft in: 2015
Voltage: 220 V
   

Klik op een buis voor meer informatie

Vervangend schema
  Restauratieverslag

Wat werd in 1932 uitgezonden?

 

Luister naar "Business In Q", door The Ramblers Dance Orchestra, opgenomen in de Chenil Gallaries, Londen, op 8 november 1932

Achterzijde met scharnierend paneeltje
Dat het toestel gebruik maakt van het chassis van de KY108 is goed te zien aan de voedingsmodule, die aan de onderzijde is ingeschoven. Rechts (boven de 506K gelijkrichter, die overigens nog steeds omgekeerd bevestigd zit) is nog de plek te zien waar bij de KY108 de netstekker kon worden ingeschoven. Bij de KY113 is die aansluiting verplaatst naar de zijkant van het meubeltje, zoals hieronder te zien is.

De linker zijkant van het toestel met volumeknop, netschakelaar en netaansluiting
Folder van de Erres KY113

De beide verlichte afstemschaaltjes bij avond

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 20 juni 2019