Draagbare rechtuitontvanger op batterijen

Houten kast bekleed met zwart kunstleer. Met lederen handvat, bruin bakelieten middenstuk en zwarte knoppen. De radio heeft vier buizen. Het toestel staat op een draaibare voet en is uitgerust met twee ingebouwde raamantennes. De afstemknop heeft een schaalverdeling aan de binnenzijde. Voor ontvangst op de middengolf en de lange golf.

De knoppen van links naar rechts: golflengteschakelaar (MG/LG/uit), afstemming, volume.
In de linker zijkant zitten aansluitingen voor antenne en aarde, rechts zit een aansluiting voor een koptelefoon en een knopje waarmee de luidspreker kan worden uitgeschakeld.
In het toestel zelf is ruimte voor een anodebatterij en een 2 volt accu.

De beide raamantennes worden individueel geschakeld tussen de gloeidraad en het rooster van de HF buis, die via een transformator gekoppeld is met de roosterdetector. Deze is via een RC koppeling verbonden met de LF buis. De LF buis is via een transformator gekoppeld met de eindbuis. De negatieve roosterspanningen worden gemaakt door een tweetal weerstanden in de -HT leiding.

Het verbruik is 0,5 A voor de gloeispanning en 7 mA voor de hoogspanning.
Gegevens Buizen
Serienummer:  
Afmetingen (bhd): 29  26  18,5 cm
Bouwjaar: 1937
Aangeschaft in: 2014
Voltage: 2 / 90 Volt
Klik op een buis voor meer informatie
Schema

Wat werd er in 1937 uitgezonden?

 

Luister naar "You can't stop me from dreaming" door het orkest van George Elrick, gezongen door Georg Elrick, opgenomen op 14 oktober 1937

De achterzijde van de radio
De batterij en de accu nemen veel plaats in. Links de 2 volt accu's; daarnaast de 90 volt anodebatterij, een replica. Passende batterijen zijn de Exide Drydex H1146 en de hier gebruikte EverReady Portable 61. De 2 volt accu's blijken nog precies te passen tussen de daarvoor bestemde latjes. De anodebatterij wordt op zijn plek gehouden tussen een latje op de achterwand en een rubberen plaatje dat op de achterkant van de luidspreker is bevestigd.
De bovenzijde van het chassis
De onderzijde van het chassis
Afbeelding uit een Ekco folder voor het catalogusjaar 1937-1938
Zenderschaal

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 27 april 2019