Home
Radio's
  Dordtsche Radio-Industrie
    Dynaco A
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Wisselstroomontvanger met accu voor een deel van de gloeistroom
Uitgevoerd in massief Slavonisch eikenhout met zwart kunststof front, zwarte houten sierranden en met een scharnierend achterdeurtje. Aan de bovenzijde van het toestel kunnen vier spoelen worden ingestoken. Door middel van een beweegbare spoel wordt de terugkoppeling ingesteld. Aan de bovenzijde van het front zitten de knoppen voor primaire en secondaire afstemming, in het midden de elektrodynamische luidspreker met links een milliampèremeter die de anodestroom van de eindbuis laat zien. Rechts van de luidspreker zit een knop met de posities "in", "uit" en "laden". In de linkerzijde zitten de antenne-aansluiting en de aansluitingen voor een accu. In de rechterzijde zit het netsnoer. Aan de achterzijde kan een grammofoon worden aangesloten.

Martinus Hellingman in 1957

Gezien het zeer hoge gewicht (ruim 47 kg!) zijn aan de zijkanten van de kast handvatten aangebracht. De radio was bedoeld voor grotere ruimtes, zoals café's, restaurants of danszalen.
De radio heeft een ingebouwde acculader die kan worden gebruikt om de 4 volt accu voor de gloeistroom van de drie radiobuizen op te laden wanneer de radio niet wordt gebruikt. Een zware ingebouwde voeding zorgt voor de hoogspanning en de gloeistroom van de gelijkrichter en de eindbuis. Zowel de radio als de elektrodynamische luidspreker zijn een ontwerp van drs M. Hellingman, docent aan de Dordtse M.T.S. Een artikel dat hij over de luidspreker schreef in Radio Nieuws van oktober 1927 is hier te lezen.
De radio ontvangt - afhankelijk van de spoelenset - op de middengolf en op de lange golf.
Het toestel kwam rond 20 augustus 1928 op de markt. Op die dag verschenen de eerste advertenties en werd de radio in de gehoorzaal aan de Groenmarkt 50 in Dordrecht gedemonstreerd. Een maand later werd de ontvanger gedemonstreerd in de koffiekamer van de Dordtse bloemententoonstelling. Ook in Hellingman's geboorteplaats Purmerend werd het toestel regelmatig gedemonstreerd. In Den Haag werd het toestel verkocht bij Radio-Hofstad.
De oorspronkelijke prijs was f 650,-.

Hellingman heeft bij het ontwerp van de radio waarschijnlijk goed gekeken naar de eerste ontwerpen van Chester Rice en Edward Kellogg uit 1924. Het met de hand gemaakte model hieronder werd vervaardigd door het General Electric Research Laboratory en lijkt sterk op de Dynaco A.

Gegevens Buizen Schema
Serienummer: 43 (op luidspreker)
Afmetingen (b×h×d)*: 58 ×56 × 34,5 cm
Bouwjaar: 1928
Aangeschaft in: 2018
Voltages: 220 volt ~, 4 volt en 1,8 volt -
Gewicht: 47,4 kg
 

Klik op een buis voor meer informatie

 

Klik op het schema om het te vergroten

*) b en d: afmetingen van de bodemplaat

Wat werd in 1928 uitgezonden?

 

Luister naar "'s Wonderful" door Ambrose and his Orchestra, opgenomen op 13 november 1928.

Achterzijde

Achterzijde met geopende deur
Bovenzijde
Zichtbaar zijn twee Philips 4001 weerstandskoppelingen, afstemcondensatoren van het merk General Radio, verende buisvoetjes van het Engelse Benjamin, een condensator van het Duitse Wego, twee regelbare weerstanden van Lissen en condensatoren en weerstanden van Loewe en Dralowid.

Zij-aanzicht
Advertentie in de Dordrechtsche Courant van 20 augustus 1928 Advertentie in "De Waterlander" van 15 september 1928
Artikel in de Dordrechtsche Courant van 20 augustus 1928 Martinus Hellingman op een foto uit begin jaren '20
Artikel in Radio-Expres van 22 februari 1929

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 20 mei 2020