Home
Radio's
  Dordtsche Radio-Industrie
  Dynaco radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
De N.V. Dordtsche Radio-Industrie werd opgericht in 1928. Directeur was de heer Wilhelm B. A. GŁnther, technisch ontwerper was drs Martinus Hellingman, geboren op 9 december 1889 in Purmerend, leraar aan de MTS en technicus in Dordrecht. De onderneming kwam voort uit een al jaren bestaand bedrijf van GŁnther, dat handelde in optische artikelen en medische instrumenten. Het adres was Groenmarkt 50 te Dordrecht. Het fabriekje maakte de 4-lamps Dynaco A en de 5-lamps Dynaco B ontvangers, een aantal versterkers en een radiogrammofoon, gebaseerd op de Dynaco B.
Het bedrijfje heeft niet lang bestaan. Laatste advertenties dateren van oktober 1930. Na 1930 werd er niets meer van vernomen.
Martinus Hellingman publiceerde in 1925 het boek "Radio telegrafie en telefonie; populair wetenschappelijke behandeling van de theoretische grondslagen, waarop een radio-zender en -ontvanger berust". Verder schreef hij een boek over natuurkunde, werkte hij mee aan een ander boek over fysica en gaf hij cursussen en lezingen over radiotechniek aan de Volksuniversiteit van Dordrecht. Hij woonde aan de Reeweg 110 in Dordrecht.
In het oktobernummer van het tijdschrift Radio Nieuws 1927 schreef hij een artikel over de door hem ontwikkelde elektrodynamische luidspreker die hij een jaar later toepaste in de Dynaco toestellen. Het is hier te lezen.
In 1934 maakte hij een kortegolfzender voor de MTS waar hij werkte. De zender gebruikte de roepletters PIIJ en zond uit op 42,35 meter. De zender richtte zich o.a. op MTS-studenten in Nederlands-IndiŽ. Deze zender was nog tot in 1950 actief. Hellingman overleed in Dordrecht op 29 februari 1972, 83 jaar oud.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op donderdag 25 april 2019