Home
Radio's
  Zenith
    Zenith radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Ralph Matthews achter een Z-Nith Regenerator (Regenerative Tuner) uit 1920
Zenith logo uit 1937
Het bedrijf werd in 1918 opgericht door Ralph Matthews en Karl Hassel in Chicago, Illinois als Chicago Radio Labs, een kleine producent van radio-onderdelen voor amateurs. De naam "Zenith" kwam van de stationsnaam van de oprichters: 9ZN. In 1921 trad ook Eugene F. McDonald toe en werd in 1923 Zenith Radio Company formeel opgericht. Zenith introduceerde de eerste draagbare radio in 1924, de eerste massaproductie van een wisselstroomtoestel vond plaats in 1926 en het eerste toestel met druktoetsafstemming werd gemaakt in 1927. In de jaren '30 kwamen de eerste autoradio's op de markt, b.v. Model 460. Het eerste televisietoestel werd geproduceerd in 1939; de eerste commerciŽle sets kwamen in 1948. Uitvindingen van het bedrijf waren de draadloze afstandsbediening, FM multiplex stereo, platte beeldschermen met hoog contrast en het MTS stereo systeem dat werd gebruikt voor analoge televisie in de Verenigde Staten en Canada (de BBC, en veel anderen gebruikten het NICAM digital stereo sound system voor analoge uitzendingen) Zenith was ook een van de eerste bedrijven die HDTV gingen gebruiken als onderdeel van de ATSC standaard.
In de jaren '80 kreeg Zenith te maken met financiŽle problemen. Hun marktaandeel ging steeds meer naar Japan, waar men minder overheadkosten had en dus goedkopere producten kon aanbieden. In 1979 richtte men zich meer op de markt van thuiscomputers door de overname van Heath Company en hun H-8 computer kit; Zenith hernoemde Heath's computer divisie Zenith Data Systems, en verkocht uiteindelijk ZDS en Heath aan Groupe Bull in 1989 omdat men geld nodig had voor de ontwikkeling van HDTV. Zenith veranderde zijn naam in Zenith Electronics Corporation in 1984, om aan te geven dat men zich helemaal op elektronica ging richten. Het maken van radio's werd in 1982 al gestopt.
In 1990 kwam Zenith in de problemen en liep men kans op een vijandige overname. Om dit te voorkomen verkocht Zenith 5% van de aandelen aan LG Electronics als onderdeel van een overeenkomst om technologie te delen. Het ging slechter met Zenith, omdat hun analoge productlijn steeds ouderwetser werd (de laatste update was het System3 chassis in 1978) en HDTV in de Verenigde Staten nog mijlen ver weg leek. Uiteindelijk vergrootte LG haar aandeel in Zenith naar 55%, genoeg om totale controle te krijgen. In 1999 ging Zenith failliet en in ruil voor de schulden bood LG aan de onderdelen van Zenith te kopen die het nog niet bezat. Producten van Zenith werden nog een tijd verkocht onder de naam Admiral.
Op dit moment gebruikt LG de naam Zenith nog voor de DTT-900 en Zenith DTT-901 ATSC digitale TV converter box. LG verkoop ook Zenith plasma-, LCD-, en direct view televisies in speciale winkels.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 25 november 2018