Home
Radio's
  Vitus
    Vitus radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

De Franse ingenieur Fernand Georges Camille Vitus, die leefde van 1896 tot 1969, is een belangrijke radiopionier, afgestudeerd aan de École Supérieure d'Électricité.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij lid van het Centrum voor Studies van technische en wetenschappelijke methoden van onderzoek
naar apparatuur voor militaire communicatie, opgericht en geleid door kolonel Gustave Ferrie.

In 1921
begint hij een onderdelenmagazijn voor radio-ontvangers aan de de Rue Damrémont 90 in Parijs. Radio's werden in die tijd nauwelijks fabrieksmatig gemaakt en waren erg duur, dus amateurs maakten veel zelf.
In dat zelfde jaar ontwerpt hij een afstemeenheid van het type Tesla, die hij besluit te verkopen onder zijn eigen naam.
Tot 1922 werkt hij samen met André Hardy, daarna start hij zijn eigen werkplaats voor het maken van onderdelen, in de Rue Saint-Maur 54 in Parijs. Hij specialiseert zich in het ontwerpen en produceren van zeer nauwkeurig gekalibreerde variabele luchtcondensatoren. Hij begint ook met de productie van kristalontvangers en ontvangers, uitgerust met lampen.
De eerste ontvangers van eigen ontwerp komen op de markt in het het jaar 1922. De "Studio", een ontvanger uitgerust met twee lampen van het type T.M., geschikt voor de ontvangst van de golven van 200 tot 4000 meter. Deze ontvanger wordt gevolgd door een model dat bepalend zou worden voor het succes van Vitus ontvangers: de Mondial. De Mondial wint de Grand Prix du Concours de TSF in 1922.
Geconfronteerd met de toename van het aantal radioproducenten, kiest Vitus er bewust voor producten te maken voor vermogende klanten door het produceren van zeer kleine series ontvangers van hoge kwaliteit, zowel in prestatieniveau als in uiterlijk. Fernand Vitus is lid van de Beroepsvereniging van Radio Industrieën, de SPIR (Syndicat Professionnel des Industries Radioélectriques). Hij is een van de organisatoren van de eerste Radio Salon, die plaatsvindt in 1924 aan de Champ de March 3. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling presenteert hij zijn nieuwste creatie, de "Mondial III", een ontvanger met vier lampen. Deze ontvanger wordt bewonderd door het publiek om zijn uiterlijk en prestaties, maar Fernand Vitus is lid van de jury, en de Mondial III blijft buiten mededinging.
Van 1922 tot 1926 ontwerpt en produceert Fernand Vitus ontvangers van het type "Résonance" en "Autodyne". Deze ontvangers zijn uitgerust met TM lampen en de latere zuiniger micro lampen.
In 1927 ontwerpt hij de acht-lamps "L'Ultra-Hétérodyne" ontvanger, die werkt volgens het superheterodyne principe.
In de late jaren 1920 diversifieert Fernand Vitus zijn productie door het ontwerpen van geluidsapparatuur voor bioscopen en begint hij met de productie van versterkers voor de "sprekende" film.
In het gebouw aan de rue Damrémont ontwerpt en bouwt Fernand Vitus een radiozender waarvan het vermogen instelbaar is van 150 watt tot 10 kilowatt.
Op 1 december 1926 vindt daar de eerste uitzending van "Radio Vitus, poste de Montmartre" plaats. De zender heeft een vermogen van 500 watt,
en zendt uit op een golflengte van 310 meter.
In 1930 is Fernand Vitus niet meer in staat om financieel bij te dragen aan de kosten voor de exploitatie van Radio Vitus en besluit hij om samen te werken met industrieel Bernard Natan, eigenaar van Pathé Cinema. Op 8 augustus 1930 wordt de naamloze vennootschap Radio-Natan-Vitus opgericht. Fernand Vitus heeft met 30% van de aandelen een minderheid in de vennootschap, en Bernard Natan neemt het management op zich. In januari 1934 krijgt het station de naam
Poste de l’Ile de France.
Het bedrijf Vitus blijft nog radio's maken tot in het midden van de jaren '50 van de vorige eeuw.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016