Home
Radio's
  VEF
    VEF radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

Op 19 april 1919 werd in Riga een reparatiewerkplaats opgericht van het Departement van Post en Telegrafie met de naam "Pasta un Telegrāfa Virsvaldes Galvenā Darbnīca" (PTVGD). Het bedrijf hield zich bezig met repareren van telefoons, telegrafen en apparatuur voor het verzenden van telegrammen. In 1922 werd begonnen met het zelf fabriceren van telefoons. 
In 1924 werd een begin gemaakt met het maken van radio's. Het eerste toestel werd Lācītis (Beer) genoemd, naar de grommende geluiden die ontstonden tijdens het afstemmen. Het eerste toestel werd aangeboden aan de eerste president van Letland, Jānis Čakste. Buitenlandse bedrijven werden door hoge importheffingen geweerd en de fabrieken konden de binnenlandse vraag maar net aan.
De fabriek had een groot aantal verschillende gebouwen die tezamen een complete wijk van de stad Riga vormden.
In februari 1932 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in "Elektrotechnisch Staatsbedrijf", of in het Lets: "Valsts Elektrotehniskā Fabrika" (VEF).
VEF werd een veelzijdig bedrijf en sloeg haar vleugels uit. In 1935 had het bedrijf kantoren in Tallinn (Estland), Kaunas (Litauen), Helsinki, Zürich en Londen. In datzelfde jaar werd begonnen met het maken van vliegtuigen (33 verschillende types) en in 1936 werd het eerste model van de spionagecamera Minox gemaakt. Van 1933 tot 1938 maakte men zelfs een kleine goedkope auto.
Letland werd in 1940 bezet door de Sovjet-Unie en net toen de eerste Russische radiobuizen arriveerden voor de productie van Russische radio's, werd het bedrijf in 1941 opnieuw overgenomen na de inval van het Duitse leger. Vanaf 7 juli 1941 tot oktober 1944 werd de naam AEG Ostlandwerk GmbH. De fabriek produceerde in die periode voornamelijk voor het Duitse leger.
Na de oorlog werd de fabriek beroofd van belangrijke apparatuur en voorraden. Er werd echter al snel begonnen met de wederopbouw en eind 1945, begin 1946 werden al de eerste radio's geproduceerd. De Sovjet-Unie bleef de grootste afnemer van producten, zoals apparatuur voor telecommunicatie, telefoons, telefooncentrales en radio's. Na de val van de Sovjet-Unie ging het bergaf met het bedrijf. VEF had in 1991 nog 20.000 mensen in dienst maar men kon de concurrentie met het Westen niet aan. Slechts een aantal kleine deelbedrijfjes bestaat nog.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016