Home
Radio's
  Unigro
    Unigro radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Rond 1908 werd de firma Folkeringa in Groningen actief. Het adres was Butjesstraat 11. Men fabriceerde en verkocht rijwielen. "N.V. Handelsonderneeming voorheen Firma Folkeringa" werd in 1921 ingeschreven in het handelsregister. In 1924 begon het bedrijf ook met het importeren en verkopen van radioartikelen. Folkeringa importeerde o.a. radio's van het Franse merk Grandin et Moreau (Le Téléphone sans Fil).
In 1926 werd als onderdeel van de Handelsonderneming, Unigro Radio Industrie N.V. gestart. Het vestigingsadres was Verlengde Heereweg 22. In het handelsregister staan de activiteiten van de handelsonderneming dan als volgt omschreven: "handel in en fabriceeren van radio-artikelen, rijwielen en onderdeelen, optische en electrische artikelen".
Het type Radio-Universel P.U. 4 van Grandin et Moreau stond model voor de eerste Unigro radio uit 1926, de vierlamps ontvanger No. 1. Men verkocht beide toestellen; het Unigro toestel was wat duurder.
Directeur van Unigro was E.J.C. Folkeringa. Men fabriceerde radio's en radioartikelen van 1926 tot en met 1932 (in dat jaar verscheen nog een catalogus). Unigro verkocht in heel Nederland en had filialen in Groningen stad, Breda en Utrecht.
De Grandin et Moreau Universal P.U. 4. Deze radio uit 1924/1925 heeft 4 venstertjes ter hoogte van de lampen. De Unigro No. 1. De gelijkenis is opvallend. Alleen de vier venstertjes ontbreken in dit toestel uit 1926.
Het aanbod omvatte voornamelijk grotere salonmodellen, vaak met ingebouwde luidspreker. De duurdere kasten waren uitgevoerd met gedetailleerd houtsnijwerk. Het luidsprekerdoek was versierd met muziekinstrumenten, vogels en bloemen.
Behave Unigro was in dezelfde periode ook de firma AKAH uit Oude Pekela actief. Men richtte zich met grotere salonmodellen op hetzelfde marktsegment als Unigro.
In de zomer van 1929 trad Folkeringa terug als directeur van Unigro en werd op hetzelfde adres het Verkoopbureau van Radioproducten "Vera" opgericht, een groothandel in Philips radioproducten. Folkeringa werd directeur, W. Boelmans  procuratiehouder. In het voorjaar van 1930 werd het bureau al weer opgeheven en Folkeringa keerde weer terug als directeur van Unigro. De activiteiten van Unigro gingen in de periode gewoon door. In 1931 werd nog een 3-lamps wisselstroomtoestel gemaakt. In 1932 maakte de meubelmakerij van Unigro aan de Brinklaan, radiokasten voor het Varadyne toestel. In juni 1934 wijzigt Unigro Radio Industrie NV haar activiteiten. Het maken van radio's wordt niet langer expliciet als activiteit genoemd. Naast rijwielen en optische en elektrische artikelen maakt men van nu af ook biljarten en men richt zich op de export van deze en andere artikelen naar Nederlandsch-Indië. Tot halverwege de jaren '60 blijft het bedrijf actief als metaalwarenfabriek. In 1971 wordt Folkeringa uitgeschreven uit het handelsregister.
 
Unigro prijscourant No. 17 uit begin 1927. Naast eigen radio's werden ook producten van Grandin et Moreau, Philips en Burndept aangeboden.   Voorbeeld van een radio in een rijk versierde kast: de Unigro 5 in salonkast met ingebouwde luidspreker.

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 11 augustus 2020