Home
Radio's
  Marconi
    Marconi radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Marconi's Wireless Telegraph Company begon na de Eerste Wereldoorlog met het maken van radio-ontvangers voor amateurs. Deze ontvangers werden gemaakt bij Marconi Scientific Company Co. in London. In 1922 werd de afdeling "Marconiphone" opgericht in Chelmsford. Deze afdeling werd het jaar daarop een dochteronderneming van Marconi. In augustus 1925 nam  Marconiphone daarop weer een dochteronderneming van Marconi over. Sterling Telephone and Electric Company betrok het hoofdkantoor in London en het grootste deel van de radioproductie verhuisde naar de oude fabriek van Sterling in Dagenham. Rond 1928 begon Marconiphone Company geld te verliezen en Marconi's Wireless Telegraph Company zocht naar een koper. In December 1928 kon British Thomson-Houston (BTH) het bedrijf overnemen voor een miljoen pond. Toen BTH dit niet liet doorgaan zag His Master's Voice haar kans en kocht het
bedrijf in februari 1929. Het bedrijf Victor, eigenaar van HMV, was net overgenomen door de Radio Corporation of America (RCA), die de Marconiphone Company zag als mogelijkheid om HMV's positie op het gebied van radio en muziekopnamen te verbeteren. De zaak werd beklonken in maart 1929. HMV kreeg niet alleen het bedrijf maar ook de merknaam Marconi en - samen met RCA - Marconi's aandeel in de Marconi-Osram Valve Company.
In 1931 fuseerden HMV en Columbia Gramophone Company. Ze vormden Electric and Musical Industries Ltd. (EMI), die al snel toonaangevend werd in de radio-industrie. De ontvangers van Marconiphone werden gedistribueerd via de groothandel en aan het einde van de jaren dertig was het enige verschil tussen radio's van  Marconiphone en die van HMV, het ontwerp van de kast. In 1957 stopte EMI met het maken van radio's voor de thuismarkt. Radio's met deze merknaam werden vanaf dat moment gemaakt door Ferguson; distributie en verkoop waren in handen van de nieuw opgerichte British Radio Corporation, een dochteronderneming van Thorn. In 1979 nam Thorn EMI over en verdween ook de naam Marconiphone. Uiteindelijk kwam de merknaam terecht bij het bedrijf Marconi plc.
Marconi House, The Strand, London

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016