Home
Radio's
  Grundig
    Grundig radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Grundig AG is een Duitse fabrikant van elektronische consumentenartikelen. Max Grundig richtte het bedrijf op in Neurenberg, kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1945.
De geschiedenis van het bedrijf begon al in 1930, met de oprichting van een radiowinkel met de naam Fürth, Grundig & Wurzer (RVF).
Na de Tweede Wereldoorlog omzeilde Max Grundig de strenge eisen van de geallieerden door in 1947 een radio als bouwpakket (speelgoed) op de markt te brengen. Ondertussen werd in Fürth een nieuwe bedrijfslocatie gebouwd. In 1951 werden hier de eerste televisietoestellen gebouwd en groeide de fabriek in rap tempo. In die tijd was Grundig de grootste radiobouwer van Europa. Er werden filialen opgezet in Neurenberg, Frankfurt en Karlsruhe. In 1960 begon Grundig een bandrecorderfabriek in Belfast, Noord-Ierland, de eerste productielijn buiten Duitsland.
In 1972, werd Grundig GmbH, Grundig AG. Philips begon in de loop van een aantal jaren geleidelijk alle aandelen van het bedrijf te kopen en nam uiteindelijk in 1993 het bedrijf over. Philips deed Grundig in 1998 weer van de hand aan een Beiers consortium, in verband met tegenvallende resultaten.
Grundig AG ging in 2003 failliet; de verschillende bedrijfsonderdelen gingen in andere handen over.

Max Grundig met de na de oorlog ontwikkelde Heinzelmann radio, die als bouwpakket werd geleverd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016