Apparaat om morsesignalen hoorbaar te maken
In houten kastje op vijf afgeplatte houten bolpootjes. Gemaakt rond 1900 door de firma Breguet te Parijs. Het afneembare kapje is voorzien van een aantal gaten om het geluid door te laten. Op de bodemplaat zijn vijf messing aansluitpunten aangebracht, gemerkt "S", "P" en "I", "T"; het middelste aansluitpunt is ongemerkt.
Dit apparaatje dient om de morsesignalen van een uitgezonden telegrambericht hoorbaar te maken. Vóór 1890 werden dergelijke berichten in Europa uitsluitend vastgelegd met behulp van een "telegraaf", dat is een toestel dat morsesignalen op een papieren strook schrijft. Daarna werd ook wel gebruik gemaakt van een "klopper" die morse signalen hoorbaar maakte, zodat de telegrafist het telegram direct kon uitschrijven.
In Nederland werd een dergelijk apparaat dus "klopper" genoemd; in Angelsaksische landen "sounder"; in Frankrijk "parleur".
Gegevens
Serienummer: 8320
Afmetingen (b×h×d): 15 x 12,5 x 9 cm
Bouwjaar: ± 1900
Aangeschaft in: 2013
Verkocht in: 2023
 
Het apparaat met weggenomen kapje
Morsesignalen worden hoorbaar gemaakt door de beweging van een horizontaal balkje (anker, boven, onder de stelschroef). Het anker wordt aangetrokken en losgelaten door een elektromagneet, waardoor een kloppend geluid ontstaat dat wordt overgedragen op het plankje. De bewegingsvrijheid van het anker wordt ingesteld met de bovenste stelschroef; het kantelpunt van het anker wordt ingesteld door een veertje waarvan de druk kan worden ingesteld met de stelschroef rechts.
De onderzijde van het apparaat

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 27 november 2023