Home
Radio's
  Rubis
    Rubis radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Over het merk Rubis is maar weinig bekend. Er is niet veel documentatie bewaard gebleven en zelfs in de vestigingsplaats Fontaine-L'Evêque, een stad in de Waalse provincie Henegouwen in België, niet ver van Charleroi, herinnert vrijwel niets meer aan het bedrijf dat daar gevestigd was.
Het bedrijf met de naam "Postes et Amplificateurs Rubis" wordt opgericht in september 1929 op het adres Rue de Roux in Fontaine-L'Evêque door Eudore-Désiré Brasseur en Adelin Daivière. De onderneming heeft als doel de fabricage, de aankoop en verkoop van radioapparaten. Het kantoor en de fabriek staan aan de Rue de la Briquetterie 10-12 in Fontaine-L'Evêque. De foto hiernaast toont die locatie zoals die er nu uitziet.
De toestellen worden onder de merknaam Rubis op de markt gebracht. Ze worden gekenmerkt door een luxe uitstraling en een fraaie Art Deco vormgeving. De techniek is innovatief, de productie is kleinschalig en ambachtelijk. Veel radio's worden uitgerust met twee elektrodyamische luidsprekers.
In 1938 wordt een verkoopbureau gevestigd in de Rue de la Régence 4 in Charleroi. Radio's worden niet meer via de detailhandel, maar rechtstreeks daar verkocht en er wordt ook een werkplaats voor reparatie van radiotoestellen van alle merken ingericht. Tijdens de oorlog verricht het bedrijf alleen reparaties. Na de oorlog, in 1945, vestigt Rubis Radio zich in een vroegere deelgemeente van Charleroi: Dampremy (Planche), op de Chaussée de Bruxelles 341. De radiowerkplaats verhuist mee en op kleine schaal worden ook weer radio's gemaakt tot 1946. In dezelfde straat, op nummer 240, worden straalkachels met de merknaam "Rubis" gefabriceerd. Na 1946 wordt er door het bedrijf niet meer geadverteerd.
 

Het Rubis beeldmerk

 

Rue de la Briquetterie 10-12, Fontaine-L'Evêque

Advertentie voor type 56 in het tijdschrift Radio Revue uit 1935

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 20 september 2020