Apparaat voor stroom-, spanning- en weerstandsmeting
Met bakelieten behuizing en kartonnen schaalverdeling (0-50 en 0-75) met spiegelschaal onder een glazen venster. Het asje van de wijzer is gelagerd met edelsteentjes. Gemaakt door de Duitse firma P. Gossen & Co., Erlangen, Bayern.
De meter werd in Nederland o.a. op de markt gebracht door Ch. Velthuisen in Den Haag. Het messing klemmetje op de meetknop is waarschijnlijk een toevoeging van deze importeur. De meetknop staat hierdoor altijd in de meetstand. Zonder deze klem is het ook mogelijk een beveiligde meting te doen met de knop half ingedrukt.
Deze meters werden gemaakt van 1928 tot in de jaren '30 van de vorige eeuw.
Bij de meter werd een aantal meetweerstanden geleverd waarmee de meter kan worden aangepast aan de te meten waarde. Deze meetweerstanden kunnen worden vastgezet onder de onderste klemmen van de meter. Aflezen vindt plaats door de aangegeven waarde op de meter te vermenigvuldigen met een constante die hoort bij de gebruikte meetweerstand.
Voor de meter zijn diverse hulpstukken gemaakt. Bijvoorbeeld voor het meten van wisselstromen: de Maweco-Zusatz. Ook is er een module met diverse ingebouwde meetweerstanden, die door een knop kunnen worden gekozen.
In Nederland werd de meter verkocht voor f 21,50.
Gegevens
Serienummer: geen
Afmetingen (b x h x d): 9 x 13 x 4 cm
Bouwjaar: 1930
Aangeschaft in: 2013
Gebruiksaanwijzing (Duits)

Een aantal meetweerstanden en shunts voor gebruik bij de meter
Advertentie van Radio Inrichting Ch. Velthuisen in Radio Expres van 5 oktober 1928

Advertentie in het Duitse blad "Radio Amateur", februari 1930

Folder over de Gossen Mavometer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 29 april 2019