Superheterodyne ontvanger voor wissel- en gelijkstroom
In bakelieten kast met goudkleurige biezen. De knoppen van links naar rechts: aan/uit volume, afstemming en golfbereik. Optioneel werd bij de radio een met kunstleer bekleed houten koffertje geleverd dat het makkelijk maakt de radio te vervoeren. Bij eerdere modellen stonden de drie knoppen niet op gelijke hoogte.  De radio kan worden gezien als voorloper van de latere Philetta modellen. In de serieschakeling is gebruik gemaakt van 2 buizen uit de rode Philips-serie (ECH3 en ECF1) en 2 "echte" seriebuizen (CBL1 en CY2).
Het radiootje werd in de Tweede Wereldoorlog door Philips France in Suresnes in opdracht van Valvo Radioröhren voor het Duitse leger gemaakt.
Deze radio was in gebruik bij de Duitse luchtmacht. Op het toestelletje zijn stempels van het Reichsluftfahrtministerium (RLM) en van het Bauaufsicht Luft (BAL 1473) aangebracht. BAL was een organisatie die toezicht hield op voor de luchtmacht gemaakte produkten. Een aantal buizen heeft de opdruk "Wehrmacht Eigentum" en "BAL 1471".
Met middengolfband (190-570 meter) de lange golf (1150-2000 meter) en de korte golf (16-51 meter). De middenfrequentie is 472 kHz.
De schaal wordt van links verlicht. Het schaallampje is een Philips 2088 (12 volt, 60 mA).
Aan de achterzijde kunnen een antenne en een aarde worden aangesloten. Om de radio op 220 volt te kunnen gebruiken werd een speciale voorschakellamp gebruikt, waamee meteen licht om bij te lezen beschikbaar was.
De oorspronkelijke prijs was 69,75 RM.
Gegevens  
Serienummer: S579120
Afmetingen (b × h × d): 24 × 18,6 × 15 cm
Bouwjaar: 1942
Aangeschaft in: 2018
Verkocht in: 2023
Gewicht: 3,9 kg
Voltages: 110 volt ~ en -
Buizen  
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1942 uitgezonden?

 

Luister naar "Du und ich im Mondenschein", uit de film "Wir machen Musik", gezongen door Ilse Werner met orkest onder leiding van Werner Bochmann, opgenomen in 1942 voor Odeon.

Achterzijde
Gezien de niet met de configuratie van de radio corresponderende openingen lijkt de achterwand niet bij het toestel te horen. Er is een andere uitvoering van de A43UD waarbij deze achterwand wel past. Bij dat model zijn de aansluiting voor het netsnoer en het typeplaatje op een andere plek aangebracht.

De achterzijde met verwijderde achterwand
De stationsschaal
De bovenzijde van het chassis
De onderzijde van het chassis

Typeplaatje met daarboven een stempel met de tekst "RLM Eigentum" en een stempel van Bauaufsicht Luft (BAL 1473). De afkorting "VRG" naast het typenummer betekent waarschijnlijk Valvo Radioröhren GmbH Hetzelfde stempel op de linker zijkant van het toestel
Een met kunstleer bekleed houten koffertje, waarin de radio kan worden vervoerd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op   zondag 25 december 2022